Roditelji ne odustaju: Ne stišava se bura nakon skandaloznih fotografija djece u ‘Pazariću’

Traže pocesuiranje svih odgovornih. Traže odgovornost i prethodnih direktora i odbora, jer ovo kako kažu traje.

Apsolutno nismo zadovoljni činjenicom da se neko smijenio i da se ovaj problem zataška. Ovaj problem će se nastaviti dalje. Smjena nije dovoljna za rješenje problema – rekla je Melina Muhić, majka autističnog dječaka.

Od februara 2018. godine za uslove u kojima žive štićenici u Pazariću znali su svi – Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Parlament i Vlada Federacije. Niko nije reagovao. Ipak, ministar rada i socijalne politike tvrdi da nije znao. Ubijeđen je da će današnjim smjenama problem biti riješen.

Mi smo od gospođe Sabine Ćudić vidjeli te informacije i slike bukvalno da su djeca vezana za radijatore. Svako treba da odgovara za preduzete radnje. Niko ne može biti izuzet. Onog trenutka kada smo dobili informaciju ministarstvo je preduzelo aktivnosti – istakao je Vesko Drlajča, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Smijenjeni direktor Redžep Salić, koji je na tu funkciju imenovan prije četiri mjeseca u septembru je upozorio Parlament FBiH o nepravilnostima u zavodu. Dva mjeseca nakon njegovog govora juče je stiglo konačno rješenje Poreske uprave sa 780 hiljada maraka duga koje zavod mora platiti u roku od osam dana.

Ja sam legalista, apsolutno poštujem odluku Vlade i sve što je u interesu djece i apsolutno se slažem, čak i moja smjena je u redu. Apsolutno podržavam odluku vlade – naglasio je Redžep Salić, direktor Zavoda ‘Pazarić’.

Da je kriminal duboko ukorijenjen u Pazariću govori i podatak iz izvještaja Poreske uprave da su sredstva namijenjena za poboljšanje uslova boravka štićenika završavala u privatnim džepovima.

U jučerašnjem momentu Poreska uprava je dala svoj izvještaj, finansijska inspekcija je dala svoj izvještaj, zatekli smo tržišnu inspekciju. Odvojimo kriminalne aktivnosti koje ne smiju biti uzrok i razlog da se tretman osoba koje tamo borave koristi u političke svrhe – rekla je Jasminka Džumhur, ombudsman za ljudska prava BiH.

Roditelji koji su se i danas okupili ispred zgrade Vlade Federacije neće odustati. Odlučni su da istraju. Traže da u Nadzornom odboru bude predstavnik roditelja, ne politički podobni. Traže da njihova djeca imaju prvo na obrazovanje.

Nove proteste najavili su za utorak. Pozivaju sve građane da im se pridruže i pomognu da istraju u borbi za svoju djecu, piše “ATV“.


{$excerpt:n}