POTRESNA ISPOVIJEST, MAJKA MALE LENE TVRDI: “Drug iz odjeljenja udarao je u glavu pa je dobila šlog”

Lena danas ima invaliditet desne ruke, ne može da drži olovku i prati nastavu jer ima poteškoće sa pažnjom i koncentracijom, ne može više da ide ni na odbojku.

Njena majka Milica Sretenović u ispovijesti za Nedeljnik i jutarnji program TV Prve govorila je o problemu u kojem se našla porodica zbog vršnjačkog nasilja, o svakodnevnoj borbi da Leni bude bolje, a zašto je odlučila da priča o svemu kaže: “Svako treba da zna šta jedna tuča u školi može da izazove i šta vršnjačko nasilje može da donese. Desilo se mom djetetu, moglo je da se desi nekom drugom djetetu. Još ne mogu da prihvatim da Lena ima teško oštećenje mozga.”

Ta jedna tuča na školskom odmoru promijenila je život ove porodice. Proteklih godinu dana traje Lenin oporavak koji još nije završen.

– Doktori u Kragujevcu su najprije mislili da je ona imala nešto urođeno, ali sve analize koje smo uradili kasnije, pokazuju da je moždani udar nastao kao posljedica udarca, čak je jedan doktor to i napisao. Radili smo angiografiju koja je pokazala da je pogođena glavna arterija na mozgu što je izazvalo šlog. Lena je imala jako tešku ishemiju, cijela desna strana tijela joj je bila paralisana – priča Milca Sretenović.

Poslije tuče, škola jeste prijavila nasilje, ali ne i važnu činjenicu – da je djevojčica doživjela infarkt mozga. Lena se vratila u školu, ali nema odgovarajuću podršku, smatra majka.

“Škola nije uradila ništa da joj pomogne, kao da je moje dijete nešto napravilo”

– Škola ništa nije uradila da pomogne Leni. To je neka nadmenost kao da je moje dijete napravilo nešto, kao da sam ja kriva. Od početka ove školske godine niko je nije zvao na rođendan, ni u šetnju. Razredna nije upitala kako je – priča Milica Sretenović.

Do tuče između Lene, tada učenice petog razreda, i dječaka iz njenog razreda došlo je 22. oktobra prošle godine u osnovnoj školi ‘Stanislav Sremčević’ u Kragujevcu. Međutim, Lenina majka kaže da je upozoravala razrednu na zadirkivanja i uvrede, ali da je pravovremena reakcija izostala. “Razredna je rekla: ‘Važi, riješit ćemo’, ali sve je ostalo na tome”.

Gostujući u jutarnjem programu na TV Prva, Milica Sretenović, Lenina mama, rekla je da su između njena kćerke i dječaka Lazara uglavnom bile čarke, ali da se ona žalila razrednoj mjesec dana ranije, ali da joj je razredna rekla “važi, riješit ćemo” ali da je sve ostalo na tome.

– Lena je rekla da joj Lazar priča da je debela, da joj gura ranac, udara. Ja to nisam shvatala ozbiljno da zovem roditelje, već sam pozvala rasrednu. Nemam ništa napismeno, rekla je da će obratiti pažnju – priča Lenina majka.

Kako je dodala, tri dana prije incidenta, Lena je došla kući sa pocijepanim džemperom, koji joj je napravio drugi dječak.

– Ja okrenem razrednu, gdje mi je ona rekla da je Lena sjedila mirna, ne bi se to desilo. Tražila sam da roditelju dođu, i da vidimo zašto je to uradio – priča Milica koja se u tim trenucima ojsećala potpuno nemoćno.

A onda, poslije tri dana, razredna je pozvala Milicu, i uzdišući je rekla da su se Lazar i Lena potukli:

– Dolazim u školu, njegov otac koji je bio moj školski drug 8 godina takođe. Vidim Lena uplakana, razredna pita – zašto ste se potukli”, gdje je on rekao “zato što smo ludi” – objašnjava majka, koja kaže da se to dešavalo u učionici, za vrijeme malog odmora, da su vrata bila zatvorena, i da dok je nastavnik pio kafu, nije bilo nikoga u hodniku.

Lazar je Lenu, prema riječima njene majke, gađao punom flašicom vode, pesnicama je više puta udario, od čega nekoliko puta i u glavu.

– Dolazi druga djevojčica i kaže da je Lazar prevrnuo svima rančeve u učionici, a za to vrijeme njegov otac šuti. Sljedeći čas su imali francuski, ali sam ja odlučila da odvedem nju kući. Razredna je rekla da pišemo izjavu, i da će i jednom i drugom smanjiti ocjenu iz vladanja. Mislim da se nije ni raspitala šta se tačno desilo – priča Lenina majka.

Kako dalje priča Milica, one su došle kući, Lenu je boljela glave, pa joj je rekla da lezi i odmori, pa će vidjeti šta će dalje. “Počela je da povraća, dobila facijalis, oduzele su joj se desna ruka i noga”

Lenina majka je tužila školu i roditelje dječaka koji je udario.

– Kada sam se vratila počela je da povraća, ja sam pomislila potres mozga. Odvedem je u bolnicu, ona dobija facijalis, desna ruka i noga oduzeti, skener cist, a nama ništa nije jasno. Tada se pojavio i Lenin otac, sa kim ne živimo, ali zajedno odgajamo djecu – kaže majka.

Ona dodaje da ima četiri kćerke, od kojih je jedna dijete sa posebnim potrebama.

Nakon toga, prema Miličinim riječima, pošto je skener bio čist, rekli su da ćemo vidjeti ujutru i da ostaje u bolnici.

– Ona je nastavila da povraća do četiri ujutru, facijalis totalni sa desne strane i onda je predložen kontrolni skener u kome se pojavila tačka, a prekosutra već šlog, gdje je transportovana hitno za Beograd – objašnjava Lenina majka i dodaje da su joj odradili slikanje krvnih sudova, gdje je objašnjeno da je pogođena glavna arterija, koja vrši sve funkcije u mozgu.

Sumnjali su ljekari, prema reijčima Milice, da je možda imala urođeno, te da je udarac izazvao šlog.

– Ljekar je napisao da na osnovu svih ispitivanja nema ništa stečeno, već da je to posljedica udaraca, jer nije bio jedan, već očigledno više – priča Milica.

TV Prva je pokušala da razgovara sa direktorom, pedagogom i psihologom škole.

– Direktor nije želio pred kameru, ali je rekao da oni ne žele o ovom slučaju da pričaju javno, već samo na sudu, s obzirom na to da je u toku sudski proces poslije majčine tužbe protiv škole i roditelja dječaka koji je udario Lenu. Takođe kontaktirana je i porodica dječaka, ali je majka rekla da ne želi javno bilo šta da komentariše, jer joj je tako savjetovao advokat – ispričala je reporterka TV Prve.

Dodala je da je i ranije, kako pričaju drugi roditelji, bilo incidenata u školi.

– Nezvanično smo saznali od roditelja da su pojedina djeca ispisivala iz škole, jer nisu htjeli da trpe vršnjačko naselje druge djece. Pitali smo direktora za to, ali nam je rekao da je “ispisivanje iz škole normalno, da je škola velika, sa preko 1.000 đaka, te da su sitni sukobi i čarke mogući” – ispričala je reporterka.

“Razredna je zvala, direktor nijednom”

– Moje dijete je na liječenju sebi htjelo da odsječe ruku, uzima lijekove za šizofreniju da joj se ne bi tresla ruka, kaže Lenina majka Milica. Lenina majka je ispričala da je razredna zvala kada je Lena bila u bolnici, ali da direktor nije pozvao nijednom.

– Izvještaj škole ne postoji, čak, oni su preduzeli mjeru da kazne dečaka, ali ga je njegova mama ispisala dva dana kasnije. Lena sa psiholozima nije pričala, ali su oni, od privatnih psihologa gdje vodim Lenu, tražili da uzmem izvještaj i odnesem u školu da taj psiholog pročita – priča Milica i dodaje da je Lena išla na privatne terapije, u banje, bazene, da prima lijek za šizofreniju, da bi smirila ruku, a ne zato što je šizofrena.

Ti nevoljni pokretni se slabo liječe, i prema riječima Lenine majke, djevojčici će vjerovatno ostati posljedice za cijeli život. Ide u školu, ali provede u njoj dva ili tri časa, a zbog oštećenja je morala da nauči da piše lijevom rukom.

– Ja pokrećem sudski postupak jer je ostala invalid za cijeli zivot zbog odgovornosti škole i roditelja dečaka. Takođe, dobijam povratne informacije da je škola preduzela sve mjere i čula sam da su roditelji rekli da je Lena kriva, a da Lazar nije – priča Milica.

“Oni se brane, ja to razumijem, ali neću da stanem, jer je bila zdrava”

Pripremno ročište zakazano je za 5. decembar.

– Ne mogu razumijeti kako je Lena kriva. Oni se prosto svi sad brane, ja to razumijem, ali ja neću da stanem jer želim da pravdu isteram na čistac, jer je bilo zdrava, pjevala u horu, trenirala a sada izgleda ovako kako izgleda – priča Milica .

Dječakova majka, prema riječima Milice, je pozvala nju kada je Lena bila u bolnici, i da je došla jednom da je obiđe, a da od kako je stigla tužba, više nije bila.

– Lena je sada kod iste razredne. Pitali su me zašto, e sad ovako. Svako bi ispisao dijete, međutim ja pratim njeno psihičko stanje koje je bitno, imala je velike traume, u banji je htjela da odsjče ruku, i pomišljala je na sve i svašta, zbog lijekova, vjerovatno. Pričala je te da jedva čeka u školu, pa da neće i da je baš briga. Ako promijeni ambijent, a navikla je na tu djecu, može biti problem -priča Milica.

Otišla je, priča dalje Milica, kod psihologa, gdje je ona predlagala da Lena može ići u IJUP sistemu, odnosno smanjenom gradivu. Statistika pokazuje da polovina djece doživi vršnjačko nasilje, te da dvije trećine od toga su fizičko, a da u 85 psoto slučajeva, žrtvi nasilja niko nije pomogao.

Udruženje “Drug nije meta” jedino je udruženje u Srbiji koje u fokusu rada ima prevenciju vršnjačkog nasilja. Kroz mnogobrojne aktivnosti udruženje je uključilo hiljade učenika i nastavnika, a na njihovom sajtu možete zakazati besplatnu radionicu, pronaći savjete i brojne korisne informacije, prenosi “Blic“.


{$excerpt:n}