Prikriveni istražilac SIPA-e za 13 i po hiljada maraka kupio je lažnu fakultetsku diplomu…

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu koji su uhapšeni u okviru predmeta “Blic” suspendovani su do okončanja istrage ili krivičnog postupka, potvrđeno je za N1. Sud Bosne i Hercegovine odredio im je jednomjesečni pritvor. Sumnjiče se da su odavali službene radnje koje su okviru predmeta “Pero” poduzimali policijski službenici SIPA-e.

Prikriveni istražilac SIPA-e za 13 i po hiljada maraka kupio je lažnu fakultetsku diplomu. Diplomu za rodicu, inače drugog prikrivenog istražioca u ovom slučaju, tražio je od prvoosumnjičenog Admira Hadžipašića. Kupljena je označenim novčanicama. Među više hiljada lažnih diploma – bio je to jedan od krunskih dokaza u predmetu “Pero”, saznaje N1 iz izvora bliskih istrazi,prenosi Depo

Nezakonite osnovnoškolske i srednjoškolske diplome koštale su od hiljadu do četiri hiljade maraka, a fakultetske od 10 do 15 hiljada maraka. Izdavane su bez organizovanja i pohađanja nastave. Saznajemo da su odgovorne osobe u službene knjige unosile lažne podatke o nastavnom procesu. Na vrhu piramide organizovane kriminalne grupe nadležno tužilaštvo označilo je Admira Hadžipašića, inače osnivača “Centra za obrazovanje Vita Plus” Cazin i “Visoke međunarodne škole” Cazin. Od početka akcije, odlukom Kantonalnog suda u Bihaću u pritvoru je deset osumnjičenih.

{$excerpt:n}