Banovići: Uručeno stotinu stipendija učenicima i studentima

Izdvajanja finansijskih sredstava za obrazovanje nastavljeno je i ove budžetske godine u kojoj je izdvojeno 75.000 konvertibilnih maraka za stipendije učenicima i studentima iz Banovića.

Rješenja o dodjeli stipendija danas su uručena za pedeset učenika i pedeset studenata koji se nalaze na konačnoj rang listi dobitnika stipendija.  Za studente je to po 100 KM a za učenike po 50 KM za deset mjeseci.

Rješenja su uručili članovi Komisije koju je imenovalo Općinsko vijeće i pomoćnik Općinskog načelnika Adem Mostarlić.

– Općina Banovići nastavlja praksu isplate sredstava učenicima i studentima za školovanje. I ove godine je Općinsko vijeće donijelo Odluku o raspisivanju javnog konkursa za dodjelu stipendiju. Na konkurs se priavio 181 učenik i student od čega 109 učenika i 72 studenta i evo danas smo svečano uručili rješenja, istakao je Mostarlić.

Zahvalnost za finansijki podsticaj i vrednovanje uspjeha izrazili su dobitnici stipendija istakavši da će im to puno značiti za nastavak školovanja.

– Prvi put dobijam stipendiju i želim prije svega da se zahvalim Općini i Općinskom načelniku jer sam  dobila stipendiju kao super odlikaš i drago drago mi je da se uspjeh vrednuje , a ujedno se nadam da će tako i ostati, kazala je učenica drugog razreda Medicinske škole u Banovićima Alina Aganović i dodala da stipendija predstavlja veoma važan doprinos ka njenom daljem školovanju.

Studentica četvrte godine Farmaceutskog fakulteta  u Tuzli Lamija Kolarević  finansijsku podršku za školovanje dobila je treći put zaredom. – Stipnediju sam dobijala i prethodne dvije godine i zahvaljujem se zbog izdvajanja sredstava za podršku studentima, prvenstveno jer je to dobar podsticaj za ostvarivanje još boljih rezultata, navela je Lamija.