Vozila pijana, prošla kroz crveno i ubila studenticu: Sud joj smanjio kaznu!

Prvostepenom presudom splitskog Županijskog suda optuženica je proglašena krivom za nesreću i osuđena na 10 godina zatvora te je istovremeno oslobođena optužbe za nepružanje pomoći.

Vrhovni sud je objavio na svojim internet stranicama, navodeći samo inicijale optuženice, da je djelomično prihvatio njezinu žalbu i to samo u odluci o kazni, dok je žalba državnog odvjetnika u odnosu na oslobađajući dio prvostepene presude odbijena, prenosi “Hina”.

Kod izbora vrste i mjere kazne, Vrhovni je sud Hrvatske prihvatio utvrđene otegotne okolnosti na strani optuženice kao što su višekratna prekršajna osuđivanost zbog prekršaja u prometu, vožnja pod mjerom zabrane upravljanja, vožnja pod utjecajem alkohola, ali i to što se nije zaustavila iako je na semaforu bilo crveno svjetlo zbog čega je automobilom naletjela na pješakinju koja je cestu prelazila na obilježenom pješačkom prijelazu.

Vrhovni sud Hrvatske smatra, međutim, da su podcijenjene olakotne okolnosti, osobito okolnost da je optuženica djelo priznala i time doprinijela učinkovitosti kaznenog postupka te da nije osuđivana za kaznena djela. Zato sud smatra da će sedmogodišnja kazna ispuniti svrhu kažnjavanja.

Prema sada pravomoćnoj presudi optuženici je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija doživotno.

{$excerpt:n}