Tuzlaci organizovali grupu pa od vlasnika restorana uz silu iznuđivali novac

Pripadnici Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona jučer su u sklopu akcije kodnog naziva “Objekat” uhapsili 28-godišnjeg B.N. i 38-godišnjeg N.V. iz Banovića, zatim 43-godišnjeg G.R. iz Tuzle te 40-godišnjeg N.N. i 36-godišnjeg B.M. iz Živinica, pod sumnjom da su počinili produženo krivično djelo iznuda i neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem.

Oni su nakon kriminalističke obrade predati u nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona, gdje će poslije ispitivanja biti donesena odluka o daljim mjerama koje će biti poduzete.

Kako je kazao glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović, uhapšeni su osumnjičeni da su u organizovanoj grupi od kraja 2018. do novembra 2019. godine u Živinicama, Banovićima, Tuzli, Sapni, Kladnju i Kalesiji, upotrebom sile i prijetnji, zastrašivali vlasnike određenih ugostiteljskih objekata i od njih iznuđivali novac za navodnu zaštitu njihovih objekata koju vlasnici nisu tražili, niti su osumnjičeni imali registrovanu djelatnost za zaštitarske usluge.

Na taj način su sebi pribavili određenu imovinsku korist, a iz Tužilaštva TK su istaknuli da će pored spomenute petorke istraga biti otvorena i protiv 28-godišnjeg N.N. iz Tuzle koji je trenutno na izdržavanju kazne zatvora u inozemstvu.

Prema nezvaničnim informacijama, organizovana kriminalna grupa novac je iznuđivala od vlasnika restorana, a prilikom pretresa pronađena je određena količina oružja, municije raznih vrsta i kalibara, više mobilnih telefona, kao i uniforme koje koriste agencije za zaštitu osoba i imovine, prenosi “Klix“.

{$excerpt:n}