Nelegalne radnje: Kako je škola u Cazinu izdavala lažne diplome

U rješenju koje je 30. juna 2017. godine donio tadašnji ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport USK Muhamed Ramić utvrđeno je da Visoka međunarodna školi u Cazinu ispunjava uslove za studijske programe i to finansije i bankarstvo, pedagogija i psihologija, drumski i gradski saobraćaj te zdravstvo (sestrinstvo, fizioterapija i sanitarni inženjering).

U istom rješenju navedeno je da Visoka međunarodna škola u Cazinu ne ispunjava uslove za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja za izvođenje studijskih programa agromenadžment, menadžment javne administracije, socijalni radi, specijalna edukacija i rehabilitacija i sigurnost. Naime, nakon završenog upravnog nadzora Senat Visoke međunarodne škole u Cazinu zamrznuo je, bar na papiru, realizaciju ovih studijskih programa.

Visoka međunarodna škola u Cazinu obavezna je osigurati svim studentima koji su upisani zaključno s akademskom 2016/2017. godinom na studijskim programima agromenadžment, menadžment javne administracije, socijalni rad, specijalna edukacija i rehabilitacija i sigurnost, završetak studija u skladu sa zakonskim propisima – navedeno je u ovom rješenju.

Kako “Klix” saznaje, nakon nadzora utvrđena je obaveza da Visoka međunarodna škola u Cazinu, onim studentima koji su upisano na programe za koje škola nije posjedovala licencu i akreditaciju, plati školovanje na drugim adekvatnim fakultetima.

Međutim, do toga nije došlo. Ova školska ustanova nastavila je izdavati fakultetske diplome na odsjecima za koje nije posjedovala licencu. Riječ je o diplomama Prvog ciklusa studija ‘teškim’ 180 ECTS bodova, a kojim se stiče akademska titula ‘bachelora’ nakon završene tri godine/šest semestara studija.

Na Visokoj međunarodnoj školi u Cazinu i dalje se izvodi nastava iz studijskih programa za koje ne postoji saglasnost.

Podsjećamo, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su na području BiH izveli opsežnu policijsku akciju kodnog naziva ‘Pero’ u kojoj su uhapšene osobe koje su povezane sa nezakonitim izdavanjem fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

U ovoj akciji uhapšen je bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji generalni sekretar političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić, ali i pojedini članovi njegove porodice.

On je vlasnik vlasnik Centara za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin. Ova ustanova osnovana je 22. januara 2014. godine i posjeduje odobrenje za rad koje je izdalo Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.


{$excerpt:n}