SIPA zbog lažnih diploma blokirala više od milion KM

Pripadnici SIPA proveli su akciju “Pero”, u okviru koje je zasad uhapšeno najmanje 18 osoba zbog sumnje da su izdavali i prodavali lažne diplome.

U skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, izdali smo pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima u ukupnom iznosu od 1.078.234,44 KM na devet računa koji su otvoreni u pet banaka na ime tri fizička i tri pravna lica“, navedeno je u saopštenju SIPA.

Akcija je pokrenuta zbog postojanja osnova sumnje u organizovani kriminal, zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i pranje novca. Nad uhapšenim licima biće izvršena kriminalistička obrada i ona će potom biti predata Tužilaštvu USK, koje je i zatražilo pokretanje ove akcije.

U akciji je, kako saznajemo, u Cazinu uhapšen i Admir Hadžipašić, nekadašnji visoki politički funkcioner i generalni sekretar političke partije ASDA (Stranka demokratske aktivnosti). On je uhapšen u prostorijama Centra za obrazovanje odraslih “VITA plus”, čiji je direktor i jedan od osnivača. Radi se o centru koji pruža usluge dokvalifikacija, prekvalifikacija i usavršavanja za više stručnih zanimanja, te organizuje kurseve njemačkog i engleskog jezika. Kako je prenio portal “Klix“, inspektori SIPA su pretresli i Hadžipašićev skupocjeni mercedes.

Hadžipašić je u dva mandata obnašao funkciju poslanika u Skupštini USK, a jedno vrijeme bio i njen predsjedavajući. Također, u jednom mandatnom periodu bio je i delegat ispred Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Ostavku na sve političke funkcije, kao i na mjesto generalnog sekretara ASDA, podnio je nakon što se u javnosti pojavio videosnimak u kojem Hadžipašić od jedne ženske osobe traži seksualne usluge kako bi je zaposlio.

U akciji “Pero” je uhapšen i suvlasnik pomenutog centra u Cazinu Goran Lalović, te druge osobe povezane s ovim pravnim licem.

Iz Tužilaštva USK su potvrdili kako je akcija “Pero” rezultat njihove petomjesečne istrage te da su u njoj bila angažovana četiri tužioca. Sve je odobrio Kantonalni sud u Bihaću, a istragom je bilo obuhvaćeno 58 fizičkih i pravnih lica.

Osumnjičenim licima se stavlja na teret da su u periodu od 2014. godine do danas pronalazili lica i istima za novac pribavljali različite certifikate, osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome. Radi se o brojci od nekoliko hiljada diploma, te su na takav način stekli višemilionsku korist. Samo u periodu od posljednjih pet mjeseci dokumentovano je čak 300 nezakonito izdatih diploma. Osim što su stekli višemilionsku korist, oštetili su budžet FBiH za više od 200.000 maraka neplaćenog poreza. Također, pojedina lica iz ove organizirane grupe su nelegalno stečenim novcem kupovali nekretnine kako bi takav novac stavili u promet, odnosno kako bi ga legalizirali na takav način“, saopštili su iz Tužilaštva.

Pripadnici SIPA su izvršili pretrese na 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva.

Kako je potvrdio Luka Miladinović, portparol SIPA, uporedo s akcijom “Pero”, u akciji “Blic” uhapšena su dva zaposlenika u SIPA koji su osumnjičeni da su otkrivali službene tajne tokom istrage u predmetu “Pero”.

Kako “Nezavisne” nezvanično saznaju, uhapšeni u akciji “Blic” su Božo Purković iz Istočnog Sarajeva i Predrag Mrđa iz Banjaluke, radnici SIPA, koji imaju status državnih službenika.

Kako se saznaje, ova lica terete da su počinila krivično djelo iskorištavanje službenog položaja ili ovlaštenja, odnosno odavala službene radnje koje su preduzimali policijski službenici SIPA u okviru akcije “Pero”.


{$excerpt:n}