AKCIJA “PERO”pretresi širom BiH zbog nezakonitog izdavanja diploma

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu započeli realizaciju operativne akcije kodnog naziva “Pero“.

U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata, ostalih prostorija i pokretnih stvari na ukupno 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva.

Postoji osnovana sumnja da su lica osumnjičena u ovom predmetu počinila krivična djela „Organizovani kriminal“, „Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, „Primanje dara i drugih oblika koristi” i „Pranje novca“.

Nezvanično, radi se o nezakonitom izdavanju fakultetskih i srednjoškolskih diploma, javlja BHRT.

Navedena aktivnosti provode se po naredbama Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda iz Bihaća,piše Fokus

Prema nezvaničnim informacijama, među uhapšenima je i bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji generalni sekretar političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić, inače vlasnik Centara za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin.

Hadžipašić je prošle godine podnio ostavku na sve funkcije u A-SDA stranci nakon što je u javnosti objavljen snimak iz 2013. godine na kojem od ženske osobe traži se*sualni odnos u zamjenu za posao.

Više informacija o rezultatima operativne akcije „Pero“ biće poznato nakon realizacije navedenih aktivnosti.


{$excerpt:n}