Većim platama spriječiti odlazak radnika

BANJALUKA, Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da strana ulaganja koči politička nestabilnost, odnosno neformiranje Savjeta ministara, navodeći da je Ministarstvo radilo na brojnim olakšicama s ciljem stvaranja što boljeg poslovnog ambijenta za domaće privrednike i strane ulagače.

– I zakonima kojima je propisano da od početka sljedeće godine budu povećane plate pokušavamo spriječiti dalji odliv radne snage – rekao je Petričević danas novinarima u Banjaluci prije početka stručne rasprave o temi “Obrazovanje, zapošljavanje i privreda”, u organizaciji Savjeta stranih investitora i Privredene komore Republike Srpske, a u saradnji sa Ministarstvom privrede i preduzetništva.

On je naglasio da je cilj današnje rasprave da učesnici dođu do najboljih rješenja za domaću privredu, te dodao da će biti doneseni zaključci koji će predstavljati dalju smjernicu rada privredne zajednice, Ministarstva i Savjeta stranih investitora.

– Ovo je prilika da čujemo stavove privrednika, ali i da privrednci dobiju informacije o međunarodnim projektima koji mogu uticati na našu privredu i njen razvoj. Naše aktivnosti su maksimalno usmjerene ka rješavanju problema privrednika i kako doći do što boljih projekata koji će pomoći privredi Srpske – dodao je Petričević.

Odgovarajući na pitanje novinara kako će banjalučko preduzeće “Kosmos” iskoristiti kredit od nekoliko miliona KM i da li će taj novac biti utrošen za izmirenje dugovanja radnicima, Petričević je rekao da su plate zaposlenima izmirene u posljednjih nekoliko dana, te da će se možda i odustati od planiranog kreditnog aranžmana, zbog saradnje sa ruskim kompanijama koja bi trebalo da rezultira prilivom sredstava iz kojeg bi mogle biti završene planirane aktivnosti.

Izvršni direktor Savjeta stranih investitora Sanja Miočić rekla je da je u BiH paradoks to što, uprkos visokoj stopi nezaposlenosti, postoji ozbiljan deficit stručnog kadra i kvalifikovanih radnika, zbog neusklađenosti obrazovnog sistema sa potrebama tržišta.

– Evidentan je problem odlaska radne snage, mladih, visokoobrazovanih i kvalifikovanih radnika – dodala je Miočićeva.

Prema njenim riječima, cilj današnjeg skupa je da učesnici u okviru panel- diskusije donesu zaključke i mjere o načinu rješavanja ovog problema.

– Prijedloge ćemo predstaviti u našem izdanju `Bijela knjiga`. Zagovaramo fleksibilnije forme zapošljavanja, uređenje oblasti studentskog zapošljavanja, zapošljavanja sezonskih radnika, posredovanje pri zapošljavanju. Postoje načini za postepeno, sistemsko rješavanje ovog problema – navela je Miočićeva.

Ona je precizirala da je raspon stranih investicija u BiH u posljednjih nekoliko godina od 600 do 700 miliona KM godišnje, a ove godine podaci ukazuju na znatno povećanje, te se do kraja godine očekuju investicije od približno milijardu KM.

– Svjedočimo blagom porastu investicija. Investitori pokazuju interes. Istraživanje je pokazalo da je 84 odsto članica Savjeta spremno da preporuči BiH kao povoljno mjesto za ulaganje, a pri tome su jeftinu radnu snagu naveli tek kao peti motiv. Investitori smatraju da treba ulagati u BiH zbog njenog geostrateškog položaja, potencijala domaćeg tržištva, postojećih resursa i logistike, te industrijskog nasljeđa u pojedinim granama – kaže Miočićeva.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da je u Srpskoj i BiH sve prisutniji problem nedostatka radne snage.

– Problem može biti riješen u sinergiji svih faktora, od Ministarsta privrede, Ministarstva prosvjete i kulture, Privredne komore, privrednika i investitora u Srpskoj. Problemi se moraju brže rješavati i sistem dualnog obrazovanja mora brže zaživjeti – naglasio je Ćorić. Srna

Чланак Većim platama spriječiti odlazak radnika се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL – Capital.ba.


{$excerpt:n}