Migrantima na Vučjaku konačno stigla pomoć

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” je danas dopremilo konvoj pomoći u Bihać za migrante koji se nalaze na Vučjaku, prenosi “Anadolija”.

U šest kombi vozila stigla je pomoć u hrani, vodi, voću, sredstavima za higijenu, ćebadima i drugih potrepštinama.

Veliki Merhametov tim, koji predvodi predsjednik ove humanitarne organizacije Kenan Vrbanjac, a u kojem su i direktori svih devet Merhametovih regionalnih odbora, učestvovao je u podjeli pomoći migrantima na Vučjaku. Pored toga, članovi Merhameta iz Tuzle su u svojoj Narodnoj kuhinji Imaret skuhali obroke i dopremili ih u Bihać.

Predsjednik HO MDD Merhamet Kenan Vrbanjac je podsjetio da Merhamet od početka krize pomaže migrante u Unsko-sanskom kantonu, ali i one u Tuzli, Sarajevu i Mostaru te da ovo nije prvi Merhametov konvoj koji je stigao u Bihać.

– Ovaj put smo se odazvali na poziv, odnosno javni apel reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića da se pomogne migrantima. Željeli smo da ovu našu akciju provedemo na dan rođenja Muhammeda a.s., te smo tim povodom u jednoj od naših javnih kuhinja pripremili i halvu za sve migrante u kampu Vučjak. Inače, Regionalni odbor Merhameta u Bihaću od samog početka migrantske krize redovno pomaže ovim nevoljnicima kako bi im olakšao njihov migrantski život. Isto tako, Regionalni odbor Merhameta u Tuzli, u svojoj Narodnoj kuhinji Imaret svakodnevno priprema po dva obroka za migrante kojih je sve više u tom gradu – istakao je Vrbanjac.

Dodaje da Merhamet pomaže migrante iz vlastitih sredstava i resursa, što je dodatno opterećenje za ovu humanitarnu organizaciju, jer od države ne dobijaju sredstva za ovu namjenu.

– Srećom, Merhamet ima veliki broj donatora, firmi, institucija i pojedinaca, te nam oni pomažu u našoj brizi o onima kojima je pomoć potrebna, u ovom slučaju i migrantima i na tome smo im veoma zahvalni. Nedavno je Islamska zajednica u BiH donirala Merhametu 30.000 KM za pomoć migrantima. Merhamet je od tog obezbjedio oko 8.500 obroka za migrante u Bihaću i Tuzli. Naša američka partnerska organizacija LDS opremila je Merhametu kuhinju u Bihaću i donirala značajnu pomoć koju je Merhamet uručio migrantima – kazao je Vrbanjac.

Iz Crvenog križa Bihać ističu da pomoć nije stigla samo danas i da je Merhamet, kroz razne vidove pomoći ovdje u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu, prisutan od početka migrantske krize.

– Merhamet je uključen od prošle godine i mjeseca aprila od Borića i evo sad i Vučjaka. Pomaže nam na razne načine od pribavljanja prehrambenih artikala za spremanje obroka do ovakvih organizovanih donacija gdje oni sami učestvuju u podjelama. To je dobra saradnja koju imamo s Merhametom i ja im se ovom prilikom zahvaljujem na svemu onome što su s nama zajedno učinili da ispoštujemo taj humani dio pomoći ljudima u nevolji – kazao je Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Bihać te apelirao na sve nivoe vlasti da se uozbilje, učine korak i naprave nešto za ove ljude.

{$excerpt:n}