Roditelji obustavili nastavu u školi Vučkovci kod Gradačca (VIDEO)

Roditelji više od stotinu učenika jučer su obustavili nastavu u Područnoj školi “Vučkovci” kod Gradačca. Protesti roditelja su nastavljeni i danas, a razlog je što škola još uvijek nema upotrebne dozvole. Direktorica škole odbija govoriti za medije, dok ministrica obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona već sutra najavljuje rješavanje problema.

Prilog Federalna TV

PRATITE NAS NA FACEBOOKU

Na radost učenika, nastavnika i brojnih zvaničnika i gostiju prvim školskim zvonom 23. oktobra otvoren je novosagrađeni objekat Područne škole u Vučkovcima. I isti dan nakon odlaska zvanica zatvoren, a djeca nastavu nastavila pohađati u obližnjem neuslovnom objektu.

– Kako se može za jedan dan otvoriti i zatvoriti škola? Kažu, nije završena kanalizacija, nije postavljen hidrofor. Umjesto peći na pelet koja je trebala biti plaćena pet hiljada maraka, oni su stavili peć na ugalj – priča roditelj Zenida Ćoskinović.

Komisija je naknadno utvrdila određene nepravilnosti u školskoj zgradi. Direktorica Područne škole odbila je govoriti za Federalnu televiziju, ali je tražila od roditelja potpisivanje saglasnosti o pohađanju nastave u novoj školskoj zgradi u vrijeme izvođenja naknadnih završnih radova, na što roditelji nisu pristali.

Načelnik Gradačca je pokazao razumijevanja za roditelje i obećao izdavanje upotrebne dozvole odmah nakon otklanjanja nedostataka. Isto je učinilila i kantonalna ministrica obrazovanja i nauke Fahreta Brašnjić.

– Zamolila bih roditelje da imaju razumijevanja za novonastalu situaciju koja će da bude otklonjena u što kraćem roku. Da bi moja priča dobila na važnosti, zamolila bih ih da prate da će već sutra na terenu biti izvođač radova da otklanja problem jedan po jedan – poručila je Brašnjić.

Za realizaciju izgradnje školskog objekta u Vučkovcima kod Gradačca osigurano je oko 750.000 KM iz gradskog, kantonalnog i federalnog budžeta.

feeralna.ba