Tulumović: Vlada u proteklih stotinu dana uglavnom jednoglasno donosila odluke

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović izjavio je danas, predstavljujući rezultate rada u prvih stotinu dana rada kantonalne vlade, da je u protekla tri mjeseca ova vlada uglavnom jednoglasno donosila odluke, navodeći da među ministrima vlada kohezija i da se o svakoj odluci zajednički razgovara.

– Ja sam izuzetno zadovoljan što se nalazim na čelu jedne ovakve Vlade, napravili smo jedan novi koncept gdje nam kolegiji traju veoma dugo, jer tu usaglašavamo sve stavove i nesporazume – kaže premijer Tulumović.

On je naveo kako je dosad održano 20 sjednica Vlade na kojima je razmatrano 225 tačaka, a donesene su 254 pojedinačne mjere.

-Na jednoj od sjednica izdvojeno je 750 hiljada KM na poticaje za zapošljavanje i samozapošljavanje pripadnika boračkih kategorija. Moram naglasiti da s pripadnicima boračkih kategorija, koje su nažalost u Tuzlanskom kantonu, ali i u Federaciji BiH rascjepkani, uspjeli smo napraviti zajednički sastanak. Njihove zahtjeve pokušavamo uključiti u zakon o boračkoj populaciji koji je nadogradnja federalnog zakona. Takav prijedlog zakona će se vrlo brzo naći i na dnevnom redu sjednice Skupštine TK – najavio je Tulumović.

Poseban rad, dodaje, posvetit će mladima i podršci omladinskim neprofitnim organizacijama, a čiji će cilj biti unapređenje položaja mladih.

– Za ovu namjenu odvojili smo 150 hiljada KM, a najviše sredstava od toga će biti odvojen za podršku stambenog zbrinjavanja mladih. Svoj rad smo posebno posvetili obrazovanju učenika s poteškoćama u razvoju, a u tome nam je najviše pomogla Vlada Federacije BiH – rekao je Tulumović.

U Vladi Tuzlanskog kantona posebno su zadovoljni ostvarenim dijalogom sa svim strukovnim sindikatima u kojima su postigli značajne dogovore za bolji položaj radnika.

Tulumović najavljuje i da će uskoro Univerzitetski klinički centar Tuzla dobiti novog generalnog direktora te se osvrnuo na pitanje zašto Univerzitet u Tuzli već dvije godine nema prorektora.

– Uskoro ćete saznati ko će biti novi direktor UKC-a. Što se tiče prorektora, u ova tri mjeseca se nismo mogli baviti tim problemom. Svakako da ćemo akademskoj zajednici dati zadatak da riješi taj problem. Mi smo tražili da se na katedrama zapošljavaju mladi ljudi, a raspisali su konkurs za vanjske saradnike – kazao je premijer Tulumović.