Stranim radnicima širom otvorena vrata u Hrvatsku

ZAGREB – Godišnje kvote za uvoz stranih radnika koje je do sada određivala Vlada Hrvatske odlaze u prošlost.

radnici odštete građanima

Poslodavci iz Republike Hrvatske ubuduće će strane radnike zapošljavati na temelju testa tržišta rada koji će sprovoditi Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Kako piše Večernji list, ovo proizilazi iz nacrta novog Zakona o strancima, koji je u javnom savjetovanju od prošle nedjelje. Provjere vrši Hrvatski zavod za zapošljavanje Prema novom zakonu, poslodavac koji želi da zaposli stranog radnika obratiće se regionalnoj službi HZZ-a koja će provjeriti da li u svojim evidencijama ima nezaposlenih osoba koje zadovoljavaju zahtjeve poslodavca.

Ako ih ima, HZZ će posredovati u zapošljavanju, a u suprotnom će izdati mišljenje na temelju koga će MUP izdati radne dozvole za strance. Test tržišta se, međutim, neće primijenjivati za sezonske radnike u poljoprivredi, ali ni za ona zanimanja za koja Upravno vijeće “na temelju stanja na nacionalnom, regionalnom i lokalnom tržištu rada u pogledu broja i strukture nezaposlenih osoba, kao i potreba pojedinih privrednih delatnosti” zaključi da on nije nužan.

Zabrana poslodavcima koji ne isplaćuju plate 

U nacrtu se precizira i da se to odnosi na zanimanja koja nedostaju na lokalnom i regionalnom tržištu rada, a ne mogu se nadomjestiti migracijama u zemlji, te implementaciju strateških i investicionih projekata i druge okolnosti važne za privredni rast i održivi razvoj.

Zakon previđa i izuzetke, odnosno poslodavce kojima se neće odobriti zapošljavanje stranaca. Radnu snagu tako neće moći uvoziti poslodavci protiv kojih se vodi postupak zbog neisplate plata, oni koji su u likvidaciji ili im je račun blokiran duže od 30 dana, koji ne plaćaju poreze ili nemaju zaposlenih. Izričito se propisuje i da udio stranaca u ukupnom broju zaposlenih kod jednog poslodavca ne smije biti veći od jedne trećine.

Budući da je za primjenu novog modela potrebno prilagođavanje, prije svega u HZZ-u, neslužbeno se može čuti kako će se za prve mjesece iduće godine odobriti privremena kvota za zapošljavanje stranih radnika. U Hrvatskom udruženju poslodavaca se za 2020. godinu predlaže privremena kvota od 81.600 radnika.

U HUP-u upozoravaju na to da će uz potpuno otvaranje austrijskog tržišta poslodavcima od iduće godine biti još teže da zadrže domaće radnike, ali i strane sezonce, zbog čega ukidanje kvota smatraju razumnom mjerom.

Nova administrativna opterećenja Šef HUP-a Davor Majetić pritom ističe da je potrebno pripremiti model zapošljavanja koji će biti konkurentniji od zemalja u okruženju, ali i naglašava da takav model mora biti funkcionalan, što zahtjeva kvalitetnu pripremu sistema.

“Zbog toga podržavamo što je Vlada prihvatila našu inicijativu da se zakon o strancima predstavi kroz redovnu proceduru kako bi se pravovremeno sproveo proces prilagođavanja sistema”, poručuje Majetić.

Upozorava, međutim, da bi provjera poslodavaca kako bi im se odobrio uvoz stranih radnika mogla donijeti nova administrativna opterećenja, budući da se od poslodavca do sada tražio isključivo dokaz o registraciji trgovačkog društva.

Hrvatski sindikati protiv Protiv liberalizacije uvoza strane radne snage su, očekivano, sindikati, koji se boje da bi novi zakon mogao zaustaviti rast plata. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever tumači da su i dosadašnje kvote za strance poslodavcima omogućavale da grade konkurentnost na obespravljenim i potplaćenim radnicima, umjesto na ulaganju u nove tehnologije i proizvodne procese.

“Takvu politiku odobravale su sve vlade, jer se dugoročno računalo na radnike iz susjednih zemalja. Ali taj je bazen sada presušio pa nove radnike koji će raditi za nisku platu tražimo u Ukrajini i Bangladešu dok se niko više ne pita zbog čega u tim zanimanjima nema dovoljno radnika”, kaže Sever.

Novi zakon o strancima Sever doživljava kao krajnju liberalizaciju tržišta rada, koja će pospješiti odlazak domaćih, a kasnije i uvezenih radnika. Večernji list

Чланак Stranim radnicima širom otvorena vrata u Hrvatsku се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL – Capital.ba.


{$excerpt:n}