Mladi ekolozi obilježili Svjetski dan čistog zraka

U utorak, 05. novembra 2019. godine u Behram-begovoj medresi je održana  Tribina na temu: „Ekološki značaj zaštite čistog zraka“, a povodom Svjetskog Dana čistog zraka (3.novembra). Tribinu su organizirali članovi i voditelji ekološko-botaničke sekcije. Osim učenica i učenika Medrese, Tribini su prisustvovali i učenici i njihovi profesori iz drugih srednjih škola: Opća gimnazija KŠC „Sveti Franjo“, gimnazija „Ismet Mujezinović“ i  Medicincka škola u Tuzli.

Tribina je obuhvatila nekoliko tema o ekologiji zraka, zatim, prezentaciju rezultata ankete građana o čistoći zraka u Tuzli, diskusiju i jednu kreativnu radionicu  izrade panoa o značaju čistog zraka za živa bića. Osnovni cilj ovog skupa je međusobno druženje mladih osoba kako bi razmijenili svoja mišljenja i iskustva u promociji univerzalnih ekoloških vrijednosti.

Ovom prilikom prenosimo samo neke zaključke koje su istakli srednjoškolci. Onečišćenje zraka uzrokuje više faktora, veliki broj zastarjelih motornih vozila, zatim, zastarjela industrijska postrojenja, individualna ložišta i dr. Svi građani treba da se uključe u zaštitu čistog zraka na lokalnom, ali i globalnom nivou.

Zrak je prirodni resurs i ukoliko njegov sastav bude narušen, to  ima direktan uticaj na zdravlje živih bića, što dokazuju brojne statističke analize.

Da bismo sačuvali čist zrak u našim gradovima i državi Bosni i Hercegovini neophodno je objediniti više aktivnosti, a prije svega ekološku edukaciju i zakonsku regulativu.