Policajci u BiH svaki dan nose glavu u torbi, a nisu osigurani

Riječ je o pripadnicima Granične policije BiH, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT).

Ovu informaciju juče je za “Avaz” potvrdio i Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH. Prema njegovim riječima, radi se o pravom apsurdu.

Mi smo ogorčeni, razočarani, nemam više riječi. Godinama upozoravamo da nosimo glavu u torbi, a da nismo osigurani. Sto puta smo se obraćali Ministarstvu bezbjednosti, tražili od Savjeta ministara podršku, ali svi nas ignorišu. Tvrde da nemaju para, a imaju para da putuju svijetom – kaže ogorčeni Krvavac.

Utvrdio je da sindikati, kad se desi neka nesreća, interno skupljaju novac kako bi porodice sahranile najmilije, što je sramota.

Mi skupljamo po marku, dvije, pet. Gdje to ima? Nedavno se desio slučaj kad nam je na radnom zadatku u saobraćajnoj nesreći poginuo kolega. I, naravno, nije imao osiguranje. Ovo je bruka šta rade policiji – istakao je Krvavac.

Čuvaju granicu

Dodao je da je svaki posao težak, ali da graničari, pogotovo sada, tokom migrantske krize, svakodnevno riskiraju život.

Ljudi idu u šumu, čuvaju granicu, bore se nadljudskim naporima. A šta dobiju zauzvrat, ništa. Rade za minimalne plate. Isto je sa SIPA, DKPT BiH. Rade nam o glavama, a nikakvo osiguranje nemamo. Kad sutra padne mrtva glava, kome da se obratimo – kaže Krvavac.

Svi odlaze iz službe

Ovo je jedan od razloga, tvrdi Krvavac, zašto policajci masovno napuštaju službu.

Šta da očekuju? Država koju štite, ne štiti njih. Imaju minimalne plate. I nije, onda, čudo što odlaze u Njemačku da rade. Ovdje nemaju nikakvu sigurnost – tvrdi Krvavac.


{$excerpt:n}