Vulin mir u Republici Srpskoj garantuje Vojskom Srbije!

“Svako kome je stalo do mira obradovaće se jačanju Vojske Srbije. Ratovi na Balkanu počinjali su tako što su napadani Srbi koji žive van granica Srbije”, rekao je Vulin večeras za “ATV”.

Prema njegovim tiječima, kada imate snažnu srpsku vojsku i državu nikome neće pasti na pamet da pokuša da promijeni način života Srbima koji žive van Srbije, a onda će biti i mira.

“To važi i za Republiku Srpsku koja je naš najvažniji spoljnopolitički prioritet i učinićemo sve da ona i Srbi bez obzira na to gdje žive budu mirni i sigurni”, poručio je Vulin, prenosi “Srna”.

Vulin je podsjetio da je Dejtonskim sporazumom predviđeno da Srbija ima ne samo specijalne i paralelne odnose sa Republikom Srpskom, već da je i garant tog sporazuma.

“Dejtonski sporazum je napravio BiH. Ako je Srbija garant tog sporazuma, onda smo mi garant i BiH. Mi ćemo sve učiniti da se naša dobrosusjedska saradnja razvija. Mi garantujemo teritorijalni integritet BiH, ali Republika Srpska u skladu sa Dejtonskim sporazumom mora da ima sve svoje nadležnosti. Ništa što ne dogovore tri naroda i dva entiteta za Srbiju nije validno”, istakao je Vulin.

Vulin je naveo da blokada formiranja vlasti na nivou BiH nije dobra za sve građane u BiH, ali da to pokazuje da, kada se poštuje Dejtonski sporazum, Republika Srpska funkcioniše.