Nijedan univerzitet iz BiH nije među 1.500 najboljih u svijetu

Američka kompanija “U. S. News & World Report”; je objavila šestu godišnju rang listu najboljih univerziteta u svijetu prema kojoj su najbolji Harvard i Massachusetts Institute of Technology.

Među najboljih deset još se nalaze Stanford, Univerzitet California, Oxford, California Institute of Technology, Univerzitet Columbia, Princeton, Cambridge i Univerzitet u Washingtonu.

Na rang listi za 2020. godinu se nalazi ukupno 1.500 najboljih univerziteta u svijetu iz ukupno 81 zemlje.

Od zemalja regiona na listi se nalaze univerziteti iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, a nema nijedan univerzitet iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije.

Najbolje rangirani iz regiona je Univerzitet u Ljubljani koji se nalazi na 369. poziciji, a prate ga Univerzitet u Beogradu na 419., Univerzitet u Splitu na 497., Univerzitet u Zagrebu na 575., i Univerzitet u Mariboru koji zauzima 827. poziciju.

Najbolji univerziteti u Europi su Oxford, Cambridge, Imperial College London, University College London i Swiss Federal Institute of Technology iz Ciriha.

Rang lista je sastavljena na osnovu 13 različitih varijabli koje, između ostalog, mjere akademska istraživanja, uključujući akademsku reputaciju, međunarodnu saradnju, publikacije i citate.

Anadolija / Foto: N1