„Roze oktobar“ – Sugrađani pokazali da Zmajice nisu same

Jučer je u Gradačcu nizom aktivnosti obilježen „Roze oktobar“ mjesec borbe protiv raka dojke. Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Zmajice“ su sa našim sugrađanima na gradskom trgu organizovale druženje i izvele zanimljiv performans.

Formiranjem vrpce te puštanjem roze balona u zrak željelo se ukazati na problem sve češćeg obolijevanja od raka dojke ali i dati vlastiti doprinos u globalnoj kampanji podizanja svijesti o ovoj opakoj bolesti.

Potom su „Zmajice“ sa brojnim sugrađankama i sugrađanima po četvrti puta krenuli u šetnja gradskim ulicama. U konferencijskoj sali Gradačačkog sajma održan okrugli sto o temi „Živimo moj rak i ja“.


Prema podacima Doma zdravlja na području Gradačca do sada je registrovano 555 muškaraca i žena oboljelih od različitih vrsta karcinoma i broj oboljelih je u porastu. O ličnim iskustvima u borbi s ovom opakom bolešću govorile su članice i gošće Udruženja „Zmajice“ iz Gradačca.

Predsjednica Udruženja, Zijada Zrnić govorila je o potrebi organizovanja, zajedničkih druženja i razmjene iskustava, te o vlastitoj i porodičnoj borbi protiv raka dojke.

Iskustva u liječenju raka dojke podijelile su najmlađa članica Udruženja Rahima Šaldić, Ivana Miličević i Safeta Avdić. Ivana se sa ovom bolešću suočila tokom borbe koju je vodila njena majka a Safeta je izgubila najveću podršku, muža čija je borba sa karcinomom druge vrste zaustavljena.

Kako se moglo čuti „Zmajice“ neće odustati u svojim nastojanjima da ohrabre i pomažu osobama oboljelim od raka dojke i drugih malignih oboljenja. Uputile su zajednički poziv svim sugrađankama da brinu o svome zdravlju i redovljino obavljaju sve vrste kontrola.

Podršku u njihovom radu daju im naši sugrađani i svojim dolaskom su pokazali da „Zmajice“ nisu same. Riječima i učešu u šetnji podršku Zmajicama je pružio i gradonačelnik Edis Dervišagić.

Sinoć je kula Husein-kapetana Gradaščevića „Zmaja od Bosne“ bila osvijetljena u roze boji, s ciljem skretanja pažnje na važnost ranog otkrivanja bolesti raka dojke.

Radio Gradačac