Načelnik i predsjedavajući OV Banovići pozivaju građane da se suzdrže od masovnog okupljanja

Općinski načelnik Midhat Husić i predsjedavajući Općinskog vijeća Nermin Delagić u ime Općine Banovići i Općinskog vijeća usaglasili su zajednički tekst saopštenja kojim se obraćaju javnosti u povodu aktuelne situacije vezane za održavanje Skupštine RMU “Banovići” d.d. Banovići u Banovićima.

“Povodom održavanja Skupštine RMU “Banovići” d.d. Banovići koja će se održati u ponedjeljak, 21.10.2019. godine u Banovićima pozivamo sve građane općine Banovići da ostanu dostojanstveni i da se suzdrže od masovnog okupljanja.

S obzirom na to da je Vlada TK prihvatila sramnu informaciju Federalne vlade, koja se prvi put pojavljuje u ovakvim situacijama i usvojila zaključak kojim je angažovala sva svoja raspoloživa sredstva, MUP TK i Upravu policije da osiguraju održavanje Skupštine RMU “Banovići” d.d. Banovići, pozivamo građane Banovića, posebno rudare i radnike RMU “Banovići” d.d. da ostanu dostojanstveni i da ne nasjedaju na pokušaje manipulacije i izazivanja izmišljenih visokorizničnih situacija.

Naglašavomo da su naši građani i naši rudari civilizovani i dostojanstveni ljudi koji se brinu za svoju egzistenciju, a samim tim i opstanak RMU “Banovići” d.d. Banovići i cijele lokalne zajednice.

Napominjemo da će lokalna zajednica na čelu sa Općinskim načelnikom i Općinskim vijećem i u narednom periodu zahtjevati, insistirati i u vezi s tim staviti na raspolaganje sva raspoloživa sredstva u cilju:

  • Zaštite i očuvanja svakog radnog mjesta u Rudniku i lokalnoj zajednici,
  • Nastavka projekta izgradnje Termoelektrane Banovići,
  • Sprječavanja pokušaja uvlačenja RMU „Banovići“ u Koncern EP BiH do okončanja izgradnje Termoelektrane Banovići i definisanja odnosa u samom Koncernu.”

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA, Nermin Delagić i

OPĆINSKI NAČELNIK, Midhat Husić