Program obilježavanja 22. oktobra – Dana grada Gradačac

Višednevnim aktivnostima u Gradačcu će biti obilježen 22. oktobar – Dan grada. U utorak 22. oktobra će biti održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Gradačac i obilježena godišnjica bitke za oklopni voz.

Prigodnim programom i polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju u Gradskom parku, šehidskom mezarju u Mahmut Mahali i Križu u Ledenicama Donjim građani Gradačca i zvanične delegacije će odati zahvalnost i počast poginulim za odbranu Gradačca i Bosne i Hercegovine.

Na prilazima Gradačcu prije 27. godina je zaustavljen neprijateljski oklopni voz čime je izvojevana jedna od najvažnijih pobjeda na gradačačkom ratištu. Ovaj događaj, prema vojnim analitičarima predstavlja prekretnicu u odbrani, kako Gradačca, tako i Bosne i Hercegovine.

Odlukom Općinskog vijeća dan bitke za oklopni voz 22. oktobar se obilježava kao Dan općine/grada Gradačac.

Ovaj dan se obilježava i kao Dan zlatnih ljiljana općine Gradačac. Tim povodom će biti organizovan turnir u malom nogometu za učenike osnovnih škola i likovna radionica „Djeca ljiljanima i svome Gradu“.

Savez boračkih organizacija Gradačac u petak 18. oktobra organizuje cantralnu manifestaciju „Rađanje slobode“ i prigodan kulturno-umjetnički porgram na gradskom trgu Alije Izetbegovića.

Javna biblioteka „Alija Isaković“ i Medžlis Islamske zajednice Gradačac organizatori su okruglog stola na temu „180. godišnjica biblioteke Fadil-paše Šerifovića.

U Muzejskoj zavičajnoj zbirci JU Centar za kulturu “Ahmed Muradbegović” u subotu, 19. oktobra, biće održana četvrta gradačačka Noć muzeja. Posjetioci će moći pogledati stalnu postavku zbirke koja obuhvata artefakte iz kamenog, metalnog i rimskog doba, srednjeg vijeka i osmanskog perioda.

U nedjelju 20. oktobra u Gradačcu će biti održano Balkansko otvoreno prvenstvo u kung fu i drugim borilačkim sportovima.

Radio Gradačac