Na Sajmu zdrave hrane u Kalesiji predstavljeni domaći proizvodi i rukotvorine 50 izlagača

NA 11. Sajmu ekološki zdrave hrane koji je danas održan u Kalesiji predstavljeni su tradicionalni bosanski proizvodi. Učešče je uzelo pedeset izlagača koji su stigli iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Cilj sajma jeste promocija domaćih proizvoda i rukotvorina, upoznavanje individualnih proizvođača, razmjena iskustava, posjetiteljima približiti agroturizam, život na selu,  tradicionalne delicije i autohtone poizvode. Na štandu su vrijedni domaćini izložili voće, povrće, mliječne proizvode, a bilo je i onih koji se bave pčelarstvom i proizvodnji proizvoda od ljekovitog bilja.

“Zadovoljni smo brojem izlagača i ponudom. Cilj je da se i se prikaže turistički potencijal Kalesije. Izlagači će se takmičiti u šest kategorija. Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera. Izlagači imaju priliku prisustvovati i predavanjima iz oblasti poljoprivrede. Prvenstveni cilj nam je bio okupljanje poljoprivrednih proizvođača, a sada imamo izlagače iz cijele BiH, čak i susjedih zemalja”, kazao je Mersed Hasanović, predsjednik UG “Citizen”.

“Sajam se pokazao jako dobar, svake godine imamo sve više izlagača. Polahko se svi vraćamo domaćim proizvodima i zdravoj ishrani. Ženi je jako teško baviti se poljoprivredom, ali ako volite nešto, ne osjećate težinu posla.”, kazala je Jasna Gojčić, predsjednica udruženja “Snaga kalesijske žene”.

U zgradi Općine upriličen je i prijem za predstavnika udruženja i izlagače. Općina Kalesija je i ove godine finansijski podržala održavanje Sajma. U ime načelnika prisutnim se obratio Mujo Tosunbegović, šef kabineta načelnika, zahvalio se gostima koji su došli iz drugih gradova da prenesu svoja iskustva građanima Kalesije. Gosti su imali priliku i da predstave svoj rad i ciljeve udruženja.

Organizatori Sajma su UG”Citizen” Kalesija . Tokom Sajma održano je i predavanje iz poljoprivredne oblasti na teme: Mogućnosti proizvodnje zdrave hrane u Kalesiji, Integralni pristup proizvodnji zdrave hrane i Proizvodnja organske hrane. Najupsješniji učesnici su i nagrađeni. Pokrovitelji Sajam su Općina Kalesija, Turistička zajednica TK, Ministarsvo poljoprivrede TK, a parneri u organizaciji su BKC Alija Izetbegović, Kalesija i Udruženje “Snaga kalesijske žene”

izvor: ntv.ba