Reakcija Općinskog vijeća Banovići na saopštenje Kluba federalnih poslanika SDA

Osvrćući se na saopštenje Kluba federalnih zastupnika SDA objavljenom na portalu avaz. ba 10.10.2019 godine pod nazivom „Klub federalnih zastupnika SDA: Nedopustivi pritisci na premijera Novalića“, Općinsko vijeće Banovići naglašava da i dalje stoji iza svojih Zaključaka, usvojenih na 3. vandrednoj sjednici, održanoj dana 07.10.2019 godine.

S tim u vezi, navodi se u obavještenju, da je žalosna činjenica da federalni zastupnici navedenog Kluba, nisu prije sjednice, ili barem u toku iste, iščitali dostavljeni materijal, jer da jesu ne bi im se desio ovakav propust, da u javnom saopštenju iznose navode koji su u suprotnosti sa programom koji su Vlada FBiH i premijer Novalić predložili na usvajanje Federalnon parlamentu.

Pored navedenog, još pogubnija je činjenica da Klub federalnih zastupnika SDA brani svog Premijera i ubjeđuje javnost da Premijer neće otpustiti rudare kad je u saopštenju jasno priznao da nije dao saglasnost na prijem 11 radnika. Taj isti Premijer putem Vlade FBIH nekoliko sati poslije u saopštenju koje je prenio portal klix.ba odbacio je sve zahtjeve Općinskog vijeća, Uprave Rudnika i Sindikata, i poručio kako ne namjerava odustati od svog prvobitnog plana kojim se predviđa uvođenje Rudnika u Koncern Elektroprivrede.

Iznesene činjenice o stanju u rudniku Breza potvrđuju tvrdnje Općinskog vijeća Banovići

Da su tačne tvrdnje i navodi Općinskog vijeća Banovići, i da je strah od otpuštanja radnika iz rudnika Banovići opravdan, pokazuju i činjenica objavljene u intervjuu sa direktorom rudnika Breza, Ćamilom Zaimovićem na web portalu oslobođenje.ba 10.10.2019. godine pod naslovom „Ćamil Zaimović: U ovakvom sistemu mogu samo svi propasti“.

Iznesene činjenice kao što su: “Rudnik Breza je  trenutno jedno veliko radilište. Otkupna cijena uglja je 57,54 KM, što je sramotno jer je to cijena jednih rudarskih čizama. Smanjena je proizvodnja, a osim toga nas i kradu. Tužili smo JP EPBiH zato što nam je ukrala dio proizvodnje, vraćaju nam ugalj, jer po njihovim navodima nije kaloričan. U ovakvom sistemu tj. u sastavu JP EPBiH mogu samo svi  propasti. Ljudi koji su upropastili rudnik nagrađuju se direktorskim mjestima,  plate su nikakve, a rudari šute.”

Iz navedenih činjenica, koje je kazao direktor Zaimović, još jednom potvrđujemo sve naše Zaključke i dokazujemo da je ulazak u Koncern jedna velika kolateralna šteta koja bi imala nesagledive posljedice.

S obzirom na sve navedene činjenice, istupe Kluba SDA, poruke Vlade FBiH, ovim putem Općinsko vijeće Banovići šalje jasnu poruku da neće odustati od svojih Zaključaka, te da ni pod koju cijenu neće dati da se RMU „Banovići“ d.d. Banovići uvuče u njihov propali Koncern, stoji u rekaciji Općinskog vijeća Banovići.

tkportal.ba