BiH dobija Lanin zakon, ubicama oštrije kazne

Grubeša je formirao radnu grupu sastavljenu od stručnjaka, a u čijoj je nadležnosti izmjena Krivičnog zakona, radi pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena krivična djela usmjerena protiv djece, žena i starih. Kazao je da su u radnoj grupi stručnjaci za koje vjeruje da će konsultovati i akademsku i pravosudnu zajednicu kako bi došli do najboljih mogućih rješenja i kako bi u budućnosti bilo što manje ovakvih teških krivičnih djela. Grubeša je kazao da su u radnoj grupi i predstavnici s nivoa entiteta te da je jasno da su za ovakva krivična djela nadležni entitetski sudovi.

Nadamo se da će predstavnici entitetskih ministarstava pravde, koji su u radnoj grupi, prihvatiti ovu inicijativu i svojim ministrima to predložiti. Kada govorimo o dinamici donošenja zakona i da li je to moguće ili nije, ja vjerujem da je moguće i da ne treba da čekamo da se dogodi ovakvo teško zlodjelo kako bismo reagirali“, naveo je Grubeša. Naveo je da je kaznena politika i dosad bila dobra, a da se griješilo jer su sudovi obično donosili presude koje su bile bliže zakonskom minimumu, nego zakonskom maksimumu. Grubeša je pozvao sudove da budu hrabriji prilikom izricanja kazni.

BiH mora prestati biti Eldorado za kriminalce. S obzirom na evidentno postojanje osoba koje su spremne počiniti monstruozna ubistva i najteža krivična djela, u četvrtak sam kolegama iz radne grupe za harmonizaciju krivičnih zakona u BiH rekao da je potrebno potražiti model za pooštravanje kazni“, rekao je Grubeša te dodao da još nisu dati konkretni prijedlozi da bi kazne bile doživotne ili smrtne.

Dodao je da je moguće pooštriti kazne kako bi se potencijalni počinioci odvratili od teških krivičnih djela, te da se može pojačati zaštita svjedoka maksimalnim poštivanjem ljudskih prava.

Tijelo Bijedićeve, koja je 6. oktobra otišla od kuće, pronašli su ribari u rijeci Studenčici u Ljubuškom. Do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” ubica nije uhapšen. Obdukcija je pokazala da je Bijedićeva ubijena, a tužilac Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona Josip Aničić rekao je da su na tijelu djevojke pronađeni tragovi više udaraca, posebno u glavu, a na vratu tragovi davljenja.

Iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona pozvali su sve građane koji imaju bilo kakve informacije ili dokaze o ovom zločinu da ih dostave Tužilaštvu ili policiji na broj 039/830-808.

Uvjereni smo da ćemo zajedno s vama, građanima, i policijskim agencijama u BiH razriješiti smrt devetnaestogodišnjakinje“, naveo je Aničić.