1. urološko – onkološki simpozijum od 15-16. novembra 2019. godine u Tuzli.

1. urološko – onkološki simpozijum u organizaciji Klinike za urologiju UKC Tuzla i Klinike za onkologiju i radioterapiju UKC Tuzla, održati od 15-16. novembra 2019. godine u Hotelu Tuzla u Tuzli.

Želja Predsjednika OO pomenutih klinika je po prvi put, okupiti stručnjake svih specijalnosti koji rade u multidisciplinarnim timovima, ove dvije važne i povezane medicinske grane.

Cilj simpozijuma je promišljanje i rasprava o savremenim urološkim i onkološkim teorijama i praksama, te razmjena vlastitih stajališta, učenja i iskustava radi pružanja adekvatne stručne i profesionalne zdravstvene usluge i zaštite.

Urološka onkologija, tj. liječenje malignih tumora urogenitalnog sistema danas predstavlja segment koji je najzastupljeniji u stacionarnom liječenju. A liječenje bilo koje bolesti ima multidisciplinarni i individualizirani pristup svakom pacijentu, jer su rezultati takvog pristupa pokazali znatno veći uspjeh od „jednodimenzionalnog“ promatranja pacijenta kroz prizmu samo jedne grane medicine.

Urologija je dinamična, multidisciplinarna struka koja se brzo razvija, dok je onkologija struka u kojoj je timski rad najvažniji i gdje kvalitetnim timskim pristupom možemo izvući najbolje rezultate. U programu 1. urološko onkološkog simpozijuma, planiramo obraditi slijedeće teme:

• Karcinom bubrega

• Karcinom mokraćnog mjehura

• Karcinom prostate

• Karcinom testisa

Predsjednik Organizacionog odbora urologa: Dr.med.sc. Samed Jagodić

Predsjednik Organizacionog odbora onkologa: Prim. doc. dr. med. sci.Jasmina Alidžanović

Organizatori: Klinika za urologiju UKC Tuzla Klinike za onkologiju i radioterapiju UKC Tuzla

Partneri: Udružnje onkologa u BiH