Šta se krije iza ubistva mlade Lane Bijedić iz Mostara: Na tijelu djevojke vidljive povrede, Lani se u 14:30 izgubio svaki trag

Njeno beživotno tijelo izvučeno je preksinoć iz rijeke Studenčice u mjestu Studenci, na pola puta između Čapljine i Ljubuškog, prema skretanju za vodopad Kravica. Ribar koji se zatekao na lokalitetu gdje je tijelo nađeno, primijetio je da voda nešto nosi.

Iako u prvi mah nije bio siguran da je riječ o tijelu, on ga je ipak, da ga voda ne odnese, štapom zakačio i uspio dovući do obale, nakon čega je alarmirao policiju u Ljubuškom i Hitnu pomoć. Iz policije su u 19 sati pozvali pripadnike GSS-a, koji su tijelo izvukli iz rijeke, a za sve njih koji su se zatekli na mjestu događaja, kako saznaje “Avaz“, prizor je bio mučan.

Iz Tužilaštva ZHK jučer je saopšteno da je, nakon identifikacije te uviđaja, utvrđeno da se radi o nasilnoj smrti. Na tijelu djevojke uočeni su hematomi, pogotovo u predjelu obje ruke te jednog oka. Istražitelji sumnjaju na tragove borbe, a s terena su izuzeti fragmenti koji će biti poslani na vještačenje.

U saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova HNK, vrše se istražne radnje, koje se odnose na provjeru brojeva upućenih s njenog telefona. Navodno je signal njenog telefona posljednji put lociran kod Čapljine.

Reakcija tijela nakon izvlačenja iz vode nije, također, svojstvena onoj koja se dogodi kad je riječ o utapanju, ali bi sve te nedoumice trebao razjasniti doktor koji će izvršiti obdukciju tijela.

Lanin nestanak je dan ranije u 18.15 sati policiji prijavila majka Nina Bijedić, inače dekanesa Fakulteta informacijskih tehnologija (FIT) u Mostaru.

Prema prijavi, djevojci se u 14.30 sati izgubio svaki trag. Majka ju je neuspješno pokušavala dobiti na telefon nakon što se u dogovoreno vrijeme nije vratila kući ‘s kafe sa prijateljicom’. Majku je to posebno uznemirilo, jer je Lana nakon toga trebala otputovati za Sarajevo, gdje je, nakon što je završila Građevinsku školu u Mostaru, upisala, kako su za “Avaz” kazali njeni poznanici, Internacionalni univerzitet Burch.

Nažalost, niko nije mogao zamisliti ovakav tragičan ishod, da Lana bude nađena mrtva u rijeci, na mjestu koje je, inače, obraslo u šaš i trsku.

Nakon što je saznala strašnu vijest, Lanina majka je u veoma je lošem stanju. Lana joj je bila jedino dijete.

Od Lane su se jučer oprostili i u Građevinskoj školi, koju je donedavno pohađala. Kako su naveli, zapamtili su je kao posebnu, inteligentnu, kreativnu i iskrenu djevojku. Osvajala je, naveli su, brojne nagrade na takmičenjima, posebno u engleskom jezikom.

{$excerpt:n}