Masovno trovanje u Zavidovićima: Gladne pse mamili hljebom u kojem je otrov

Na Facebook stranici udruženja “Njuškice” iz Zavidovića objavljeni su snimci otrovanih pasa. Neki od njih su bili stari samo dva mjeseca. Otrov su stavljali u hranu, pa i u hljeb koji su gladni psi jeli.

Pse u agoniji su počeli pronalaziti od 26.09. ove godine, a najveći broj leševa je bio u krugu Prve Osnovne škole i vrtića. Mamce-hranu s otrovom pronašli su i kod u Novom Naselju, kod autobuske stanice i hotela Kristal u Zavidovićima. Slučajeve su prijavili policiji. Do sada su otkrili 13 leševa pasa, piše “Klix“.

– Potpisnici peticije traže od gradonačelnika Zavidovića i drugih gradonačelnika gradova u BiH i ovlaštenih osoba prema mjestu počinjenja krivičnog djela, da u saradnji sa policijom i tužilaštvom otkriju počinioca krivičnog djela, te da se isti sankcioniše i bude primjer ostalim potencijalnim počiniocima, a na taj način prevenira nehumano postupanje sa životinjama koje je zakonski kažnjivo, a istovremeno nama na savjesti – kazali su iz udruženja “Njuškice” koje radi na zbrinjavanju i udomljavanju pasa.

Nadamo se da ste sretni !

Gepostet von Njuškice-Zavidovići am Samstag, 5. Oktober 2019

Izrazili su sumnju i da Opština Zavidovići želi likvidirati pse pod krinkom javnog poziva o uklanjanju i zbrinjavanju pasa lutalica na području ove opštine, a u kojem se navodi kako se po pojmom zbrinjavanja i uklanjanja pasa lutalica podrazumijeva adekvatan smještaj, potrebna oprema za čuvanje, hranjenje i zdravstvena njega pasa, veterinarsko-zdravstvena usluga i udomoljavanje.

Osudili su mučenje i ubijanje ovih živih bića, a u cilju sprječavanja zaraze i daljnjeg eventualnog trovanja ljudi i životinja, apelovali su da se ovaj problem shvati ozbiljno i da se javnost upozna sa ovim aktuelnim problemom sa kojim se bore udruženja za zaštitu životinja, i pojedinci već duže vrijeme.

Peticiju je do sada potpisalo oko 100 osoba koje su poručile: “Zaustavite ubijanje životinja!”


{$excerpt:n}