Vladajuća većina ‘podijelila’ javna preduzeća i kantonalne institucije u TK: Evo kome je šta ‘pripalo'…

Članovi vladajuće koalicije u Tuzlanskom kantonu dogovorili su podjelu odgovornosti kada su u pitanju kantonalne institucije i javna preduzeća. Faktor saznaje da je postignut dogovor da se napravi dubinska analiza rada svih institucija od kantonalnog značaja jer je na konsultacijama koalicionih partnera zaključeno da je u mandatu Vlade kojom je upravljala PDA Mirsada Kukića, velikog maha uzelo zapošljavanje mimo zakona, propisa i jasnih kriterija.

Vlast u Tuzlanskom kantonu čine SDA sa devet zastupnika, Demokratska fronta sa tri, SBB, SBiH i Socijaldemokrate (SD) BiH sa po dva te Smajo Mandžić, koji je napustio PDA i priključio se skupštinskoj većini.

U odgovornosti SDA u ovom mandatu bit će Zavod za zdravstveno osiguranje TK, JP Šume TK, JP Spreča, JU Zaštićeni pejzaž “Konjuh” Banovići, Bosanski kulturni centar TK, RTV TK, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno historijskog i prirodnog nasljeđa TK, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove TK, Opća bolnica “Dr. Mustafa Beganović” Gračanica i Zavod za pružanje pravne pomoći TK.

Nova partija koju predvodi Enver Bijedić, Socijaldemokrate BiH, u svojoj nadležnosti imat će Univerzitetski klinički centar Tuzla, Rudnik soli, Univerzitet u Tuzli, Kantonalnu upravu za šumarstvo i Odgojni centar TK.

Demokratska fronta u svojoj nadležnosti imat će Službu za zapošljavanje TK, Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, Muzej istočne Bosne, Poljoprivredni zavod TK i veterinarski zavod TK.

Stranka za BiH bit će odgovorna za Međunarodni aerodrom Tuzla, Kantonalnu upravu civilne zaštite i Agenciju za privatizaciju TK.

SBB je u nadležnost dobio Kantonalnu direkciju cesta, Zavod za javno zdravstvo TK i Komisiju za koncesije.

Faktor saznaje da dogovor koalicionih partnera o kantonalnim institucijama ne znači da će uslijediti automatska smjena direktora. Međutim, dogovoreno je da će petorka preispitati rad institucija u nadležnosti kantona, a sigurno je da će neki direktori izgubiti podršku.