Kladanj dom krilatih djevojaka

Teško ćete doći od glavnog grada Bosne i Hercegovine do bilo kojeg mjesta u Tuzlanskom kantonu, a da ne prođete kroz Kladanj. Mogli bismo čak reći da Kladanj predstavlja svojevrsni prolaz, stoji kao čuvar na odškrinutim vratima i poziva vas da ušete i da se prošetate uokolo, da otkrijete što sve obronci planine Konjuh, te kanjoni Drinjače i Ujče nude.

Kladanj je usitinu gradić koji nas u svakom koraku podsjeća na davno prošlo vrijeme i vraća stoljećima unatrag. Već s glavnog magistralnog puta stoji kao zmija vijuga prateći obrise planinskih obronaka, možete primjetit kako se on račva i nestaje u šumovitim predjelima praćen žuborom vode kojom je ovaj kraj izuzetno bogat.

Čak je obližnji izvor mineralne vode opisivan kao izvor mladosti, a vodi pripisivana svojstva jačanja organizma i fizičke snage, naročito kod muškaraca. Zato je izvor kasnije dobio popularno ime “Muška voda”. Danas na toj lokaciji osim jačanja čudotvornom vodom, možete uživati na čistom planinskom zraku i raznim sportskim aktivnostima koje omogućuje kompleks “Muške vode”.

Ruku pod ruku sa “Muškom vodom” ide “Djevojačka pećina”. Samo nekoliko kilometara u smjeru planine Konjuh nalazi se mjesto Brateljevići. Po čemu je ono toliko značajno? Po jednom prirodnom fenomenu – pećini u kojoj ako se pažljivo zagledate u njene stjenovite zidove, vidjećete gravure naizgled nespretno uklesane. Kroz stoljeća je njena važnost postala više simbolička pa tako danas predstavlja jedno od najvećih dovišta u Bosni i Hercegovini, i to takozvanih kišnih dova, gdje ljudi iz okolnih područja dolaze da se mole za dovoljno kiše. I nikao se ne propusti prilika da se posjeti grob “djevojke” po kojoj je pećina dobila ime.

Legenda kaže da je jedna djevojka za dokaz svoje hrabrosti grupi mladića ušla u pećinu u sred noći da zahvati vode s njenog izvora. Kao dokaz o svom poduhvatu trebala je zabosti vreteno u zemlju kojim j eslučajno probola i kraj svoje haljine. Kad je htjela ustati osjetila je da je nešto vuče i od straha srce joj je puklo.

Danas možete posjetit Djevojačku pećinu, proći duž njenih okomitih zidova, napiti se vode sa izvora i diviti gravurama davnih umjetnika.

Kladanj ponekad nazivaju i gradom krilatih ljudi. Pomalo čudan naziv, ali razlog tome se krije u hiljadama godina starim gravurama u Djevojačkoj pećini u Brateljevićima. Na vlažnim zidovima pećine se ponavlja motiv ženskog lika s krilima uz takođe zanimljive prikaze konjanika, te životinja koje najviše podsjećaju na jelena.