Nastavak kampanje Zlatni septembar u Srebreniku “Život poslije raka… Borba se nastavlja!”

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni
septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnostiu mjesecu septembru.

Za kampanju u Tuzli i Tuzlanskom kantonu planirano je održavanje edukativnih predavanja za srednjoškolce iz 10 srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona na temu „Psihološki aspekt maligniteta kod djece i mladih“.

Kampanja je do sada stigla četiri srednje škole sa TK, a održano je predavanje i uMSŠSrebrenikkoje se pokazalo kao nešto što je baš trebalo našim mladim ljudima. Bili su veoma zainteresovani za temu te su pažljivo slušali i „upijali“ informacije. Najkorisniji dio predavanja im je svakako bila panel diskusija sa mladom Tuzlankom Azrom Lukavačkić, članicom grupe MladiCe,djevojkom koja je u djetinjstvu liječena od raka, gdje su imali priliku pitati ju sve o njenom iskustvu i šta je njoj najviše značilo od njenih vršanjaka u tom periodu njenog života. Svakako da je pažnju privukao i film „Velika bijela kuća“ koji je naišao na oduševljenje te koji je srušio sve predrasude, ukoliko ih je do tada i bilo. Vidljiva empatija i suze u očima srednjoškolaca dokaz su kvaliteta mladih ljudi našeg društva i znak da djeca oboljela i liječena od raka i njihove porodice imaju na koga da se oslone u budućnosti. Gimnazijalci su stavili zlatne vrpce na svoja srca u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka.

Cilj predavanja i kampanje  jeste upravo podizanje svijesti kod mladih na ovu temu uz isticanje važnosti podrške u procesu resocijalizacije i prevencije stigmatizacije oboljele i izliječene djece.

Edukativno predavanje držalaje Sabina Duman, psiholog – pedagog u Udruženju „Srce za djecu“.