Dodik: Nastavak Alijine deklaracije, informisat ćemo Vučića

SDA je na nedavnom kongresu partije javno izašla sa platformom ukidanja Republike Srpske, mjenjanja Dejtonskog sporazuma i iskoraka ka stvaranju bosanskog identiteta. Usvojena programska deklaracija SDA samo je nastavak “Islamske deklaracije” Alije Izetbegovića, izjavio je Dodik za RTS.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je, gostujući u emisiji “Oko” RTS-a rekao da će na sutrašnjem sastanku informisati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o novonastaloj situaciji.

Srbija je, podsjeća, jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma, a programska deklaracija SDA krši kako Ustav, tako i Dejtonski sporazum.

Usvojena programska deklaracija SDA samo je nastavak “Islamske deklaracije” Alije Izetbegovića, izjavio je Dodik.

Ističe da je riječ o opštemuslimanskoj deklaraciji, a na pitanje zašto to tvrdi, navodi da nijedna bošnjačka partija nije kritikovala njenu antiustavnost i antidejtonski karakter.

“Ovo samo govori da bi srpski narod trebalo još više da se okupi”, rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Naveo je da međunarodna zajednica već 25 godina ruši Dejtonski sporazum i da je Visoki predstavnik učinio sve da ga uruši do mjere donošenja zakona koji su protivustavni.

Dodik je rekao i da se to vidi na primjeru Savjeta ministara koji se ustavom definiše kao pomoćni organ Predsjedništva BiH, dok mu je visoki predstavnik dao opis posla koji bi mogao da bude neka vrsta vlade.

Dodik je rekao da je na današnjoj sjednici Predsedništva BiH dogovoreno da će 8. oktobra zajedno biti u Beogradu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Istog dana Srbiju bi trebalo da posjeti i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.