BORBA ZA ŽIVOT DJEVOJČICE (16) U VRANJU: Zamalo umrla od droge KROKODIL

Samo zahvaljujući brzoj reakciji i velikoj požrtvovanosti lekara u zdravstvenim centrima u Surdulici i Vranju, spasen je život devojčice E. S. (16) iz Surdulice, koja se prošle nedelje predozirala najopasnijom drogom na svetu, takozvanim „krokodilom“, koji je višestruko toksičniji od heroina.Drama je počela u noći između prošle srede i četvrtka, kad je dežurna patrola policije u Službu hitne pomoći ZC u Surdulici dovezla maloletnu pacijentkinju kojoj je život bio ugrožen.

Bila je vrlo loše

– Pacijentkinja je bila veoma loše, u komatoznom stanju, sa širokim zenicama, nije reagovala na spoljne nadražaje, a krvni pritisak joj je naglo padao… Odmah je došla pedijatar dr Antonela Kusaković da je zbrine, a E. S. je po dolasku imala prvi epileptični napad i odmah joj je data terapija. Nakon pola sata, E. S. je u pratnji doktorke sanitetom prevezena za ZC Vranje. Devojčica je tokom celog puta imala epileptične napade, tijelo joj se grčilo, išla joj je pjena na usta, a lekari su se svim snagama borili da je svaki put povrate – opisuje dramatično spasavanje jedan od U ZC Vranje sanitet s devojčicom je prihvatila dr Suzana Tomić, specijalista urgentne medicine:

– Oko jedan posle ponoći stigla nam je E. S. u pratnji pedijatra i dva policajca. Bila je bez svesti, ali bez poremećaja ritma srca i disanja i bez promena na koži. Odmah smo započeli dijagnostiku i pristupili lečenju. Devojčica je bila u vrlo teškom stanju, maltene nije reagovala na terapije koje smo joj davali. Nikad se ovde nismo susreli s takvim nečim kod tako mladog pacijenta. Pacijentkinja je posle primljene terapije i stabilizacije stanja transportovana na toksikologiju KC Niš – opisuje dr Tomić za Kurir.

Nova droga

Prema njenim rečima, taj slučaj ju je jako potresao.

– Pretpostavila sam da se radi o drogi novijeg datuma, zbog atipičnih reakcija. Tragično, tako mlada i tako lepa devojka i da je dovezu u takvom stanju… Apelujem na mlade da nikad i ne probaju narkotike – kaže dr Tomić za Kurir i dodaje da je pravovremena i brza reakcija lekara bila ključna za spasavanje ovog mladog života.

Prema prvim informacijama, devojčica se predozirala drogom „krokodil“. Njeno stanje je trenutno stabilno i nalazi se u Zavodu za mentalno zdravlje u Nišu.

Nove droge
SAMO SINTETIKA

U poslednjih godinu dana je na teritoriji Srbije otkriveno 15 novih droga, i to: šest iz grupe sintetičkih kanabinoida, pet iz grupe sintetičkih katinona i četiri iz grupe triptamina. Ministarstvo zdravlja je sve ove supstance stavilo na Listu psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, u cilju zabrane njihove upotrebe.

– Ministarstvo će u saradnji sa svim partnerima aktivno raditi na praćenju pojave novih psihoaktivnih supstanci i preduzimati adekvatne mere kako bi se smanjile štetne posledice po zdravlje pojedinca i društva u celini. Formirali smo i sistem ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama – objašnjava za Kurir Jelena Janković, rukovodilac Centra za monitoring droga Ministarstva zdravlja,piše Kurir

{$excerpt:n}