Poslovna zona Tinja Gornja – Temelj razvoja Srebrenika u narednim decenijama

Prije dvije godine usvajanjem prostornog plana Grada Srebrenika 2015-2035. pokrenuto je formiranje poslovne zone Tinja Gornja na zemljištu u vlasništvu Grada Srebrenika. Tada je usvojena i odluka o pristupanju izradi Zoning plana što je prije nekoliko mjeseci i okončano.

Kako ističe u razgovoru za eKapiju gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović, proteklih godina Srebrenik su nažalost zaobilazili domaći i strani investitori s obzirom na to da im Grad nije mogao ponuditi vlastito zemljište za investiranje. To se od ove godine mijenja, jer je na sjednici Gradskog vijeća održanoj prošlog mjeseca, usvojena Odluka o osnivanju poslovne zone Tinja Gornja, kao i Odluka o usvajanju zoning plana PZ Tinja Gornja kao temelja za pokretanje aktivnosti na dodjeli zemljišta u poslovnoj zoni, kako domaćim tako i stranim investitorima.

– Prvi puta u novijoj istoriji Srebrenika gradska uprava ima na raspolaganju zemljište u državnom vlasništvu, koje može koristiti za privlačenje investicija na svoje područje.Projekti koje razvija ova Gradska uprava su dugoročni i daju temelj razvoju Srebrenika u narednim desetljećima – kaže Omerović za eKapiju.

Poslovna zona će se prostirati na površini od oko 38,30 ha, a početak njenog rada ići će parcijalno prema interesu investitora.

– S obzirom na to da se radi o velikoj površini stavljanje u funkciju kompletnog prostora bi iziskivalo velike troškove koje Grad Srebrenik ne bi mogao u kratkom roku realizirati. Shodno tome mi smo mišljenja da se obezbijede minimalni uslove za početak investiranja u zonu, a oni obuhvataju izgradnju pristupne saobraćajnice i mosta preko rijeke Tinje koji će zonu povezati sa magistralnim putem Tuzla – Orašje. Srećom, u poslovnoj zoni već postoji izgrađena trafo stanica sa dovoljnom snagom električne energija koja može podmiriti potrebe budućih privrednih subjekata u poslovnoj zoni. Osim toga u toku je procedura raspisivanja javnog poziva za odabir izvođača za izgradnju anaerobnog prečistača otpadnih voda kao i kolektora za prikupljanje otpadnih voda koji će služiti privrednim subjektima u zoni, te okolnim naseljima koja gravitiraju tom području. Grad Srebrenik već uveliko vodi aktivnost na obezbjeđenju minimalnih uslova kako bi se u najkraćem mogućem roku parcele u poslovnoj zoni stavili na raspolaganje investitorima – ističe Omerović.

Kaže da za narednu sjednicu Gradskog vijeća pripremaju Nacrt odluke o raspolaganju zemljištem koja će bliže odrediti privredne grane, kao i način, postupak i uslove dodjele zemljišta u poslovnoj zoni budućim investitorima.

– Grad Srebrenik planira da po veoma povoljnim uslovima ustupi zemljište svim zainteresovanim investitorima kako bi se doprinijelo povećanju broja zaposlenih, te barem malo zaustavio odliv radno sposobnog stanovništva iz Bosne i Hercegovine. Pokušat ćemo da u skladu sa svojim nadležnostima pružimo svu potrebnu pomoć kako domaćim, tako i stranim investitorima, kako bi se veoma brzo započelo sa investiranjem u poslovnoj zoni, koje će i direktno i indirektno doprinijeti razvoju prije svega našeg Srebrenika, Tuzlanskog kantona, te Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, ako uprava nastavi ovim tempom već iduće godine imaće prve konkretne radove na izgradnji potrebne infrastrukture, a koji će doprinijeti i početku izgradnje novih proizvodnih pogona u poslovnoj zoni Tinja Gornja.

– Imamo nekoliko zainteresovanih kompanija koje su indirektno bile u toku procesa izrade planske dokumentacije, te koje su već spremne da grade proizvodne pogone. U ovom momentu nismo u mogućnosti govoriti o kojim kompanijama se radi, ali možemo kazati da ukoliko završimo ono o čemu pregovaramo već godinu dana, to će doprinijeti razvoju Srebrenika za narednih pola stoljeća. Pozivamo i ostale zainteresovane da se obrate Gradu Srebreniku ukoliko imaju interes za izgradnjom proizvodno-poslovnih objekata. Gradska uprava stoji na raspolaganju svim zainteresovanim investitorima – poručio je gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović. (eKapija)

MC
Objava Poslovna zona Tinja Gornja – Temelj razvoja Srebrenika u narednim decenijama pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.
{$excerpt:n}