Živinice: Muškarac preko lažnih profila na Facebooku varao ljude

Protiv Mensura Hodžića iz Živinica Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu jer je početkom godine napravio lažni profil atraktivne žene na Facebooku, sa kojeg je dodavao razne ljude i nasumično u njihovim “prijateljima” birao ljude te pravio i njihove lažne, “klonirane” profile sa kojih ih je lažnim predstavljanjem navodio da uplaćuju novac, pišu Nezavisne.

Njega terete za krivično djelo prevara i na taj način nezakonito se okoristio za oko 6.000 maraka i 500 eura, a zanimljivo je da su mu sve uplate u iznosu od 409 pa do 968 maraka ili u evrima legle za samo petnaestak dana i uplaćivane su širom regiona.

Prema optužnici, Hodžić je od 29. januara do 15. februara, u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem činjenica i dovođenjem u zabludu putem društvene mreže Facebook kreirao lažni profil na ime Adisa Husić.

“Tu je postavio više fotografija nepoznate mlade ženske osobe atraktivnog izgleda, preko kojeg je stupio u ‘prijateljstvo’ na društvenoj mreži sa velikim brojem korisnika, nakon čega je s profila Adisa Husić nasumično birao ljude. Kada bi vidio ko su im prijatelji, pravio je lažne, ‘klonirane’ profile na društvenoj mreži Facebook pod imenom njihovih prijatelja, nakon čega im je slao zahtjev za prijateljstvo. Nakon što su ga isti prihvatali za prijatelja, isti je svojim lažnim predstavljanjem i prikazivanjem netačnih činjenica s ‘kloniranih’ profila, navodio te iste ‘prijatelje’ da na svoju štetu uplate određeni novčani iznos na ime Aldina A. i njegove majke Amire A. iz Tešnja”, navodi se u optužnici.

Pri tome je navodio niz lažnih podataka, pa je tako doveo u zabludu više lica iz raznih država, koja su izvršila uplatu bez provjeravanja informacija.

Prema optužnici, Hodžić je prethodno na isti način preko lažnog profila Adisa Husić stupio u “prijateljstvo” sa Aldinom A. iz Tešnja (osoba koja je evidentirana u službi Centra za mentalno zdravlje Tešanj), dovodeći ga u zabludu lažno se predstavljajući kao ženska osoba, te s njegovom majkom dogovorio da oni u njegovo ime podižu novac u bankama i poštama koji njemu navodno šalje rodbina iz inostranstva za potrebe liječenja.

“Tako su Aldin i njegova majka Amira bez prethodnih provjera pristali da podižu novac u bankama i poštama u Doboju i Tešnju, koji su isti dan predavali lično Hodžiću ne znajući da su dovedeni u zabludu, a zato su, kao protuuslugu, dobijali dio novca od Hodžića”, stoji u optužnici.

Kako se navodi, na taj način izvršene su transakcije novca od lica koja su preko društvene mreže dovedena u zabludu i navedena da uplate, prenosi Oslobođenje.