Završena manifestacija “Otvoreni grad umjetnosti” u Srebreniku

Ispraćajem likovnih umjetnika iz BiH i inozemstva spuštena je zastava na tradicionalnu kulturnu manifestaciju “Otvoreni grad umjetnosti – Srebrenik 2019”. Riječ je o manifestaciji s tradicijom od preko četiri deceniji, zahvaljujući kojoj je Srebrenik u proteklih desetak dana bio glavni centar kulturnih dešavanja na području Tuzlanskog kantona. U sklopu ove manifestacije, u period od 9. do 18. avgusta u srednjovjekovnoj tvrđavi na i na ljetnoj pozornici organizirano je niz koncerata, pozorišnih predstava i drugih kulturnih događaja koje je pratio veliki broj posjetilaca.

Ova tradicionalna manifestacija usko je povezana sa srednjovjekovnom tvrđavom u Gornjem Srebreniku, koja se prvi put spominje u pisanim dokumentima 15. februara 1333. godine u Povelji – ugovoru bosanskog bana Stjepana II Kotromanića s  Dubrovačkom  republikom. Zahvaljujući OGUS-u srednjovjekovna tvrđava svake godine sredinom avgusta predstavlja otvorenu pozornicu za sve lijepe ljudske vještine, od likovnih umjetnosti, preko živopisnih narodnih rukotvorina, recitala, muzike, glume i zajedništva svih umjetnosti.

U sklopu ovogodišnjeg OGUS-a održana je  i likovna kolonija u kojoj je učestvovalo desetak likovnih umjetnika iz BiH i inozemstva koji su fundus glaerije OGUS-a obogatiti s preko 20 slika. Pokrivitelj OGUS-a je Grad Srebrenik, a tehnički organizator svih sadržaja JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik.