Gradačac: Proučena “Dova za domovinu”

Jučer je na platou Bandera, pored spomenika „Ljiljan“, održana manifestacija „Dova za domovinu“ u organizaciji Grada Gradačac i Medžlisa Islamske zajednice Gradačac. Ovaj spomenik, izgrađen prije dvije godine, je podsjetnik na herojstvo branilaca Gradačca i Bosne i Hercegovine. Dovu za domovinu je proučio Husein Jukan, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Gradačac.

U okviru ovogodišnje manifestacije održan je prigodan vjerski program i po prvi put organizovan „Marš pobjede Ljiljan-Bandera 2019“. Marš pobjede je pješački hod od šehidskog spomen obilježja Turbe u Zelinji Donjoj do lokaliteta Bandera. Marš pobjede je znak počasti i poštovanja borcima koji su u avgustu 1993. godine odbranili kotu 449 Banderu sa koje se proteže pogled na Gradačac, Bosansku Posavinu i Slavoniju.

Historijski čas je održao major Sadan Imamović, zamjenik komandanta i načelnik štaba 107. vtmbr Armije BiH i ratni komandant 2013. vtmbr ARBiH. Imamović se prisjetio ratnog puta branilaca Gradačca i BiH, bitke za oklopni voz i oslobodilačkih akcija „Avramovina-Cerik“, „Zapad 92“ i „Istok 94“.

O hrabrosti branilaca, čvrstini vjere i zajedništvu govorio je glavni imam MIZ Gradačac Nusret ef. Kujraković.

Naše je da nastavljamo borbu koja nikada neće stati. Zajedno u safu, zajedničkim snagama gradeći ovaj narod i zemlju. Vjera je ono što nam može pomoći u toj borbi, da odgojimo poštene i čestite građane ove zemlje, da odgojimo vrijedne i darežljive ljude, dobre vakife, dobre saradnike. Koji će s Božijom pomoći znati suprostaviti se svim neprijateljima ove zemlje kad to zatreba, poručio je Nusret ef. Kujraković.

Jučer je istakunta važnost prisjećanja na heroje domovine koji su za odbranu zemlje da li svoje živote, ali i okupljanja na ovom časnom mjestu. Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić se posebno obratio sadašnjim i budućim generacijama.

Želim da sa dubokim poštovanjem, poklanjanjem ove dove i ovim današnjim okupljanjem naglasim obavezu sadašnjih generacija. Da moramo uložiti dodatne napore u prevazilaženju nekih naših međusobnih sukoba i teškoća. I da u svakom momentu i u svakoj situaciji moramo imati na umu naše šehide i njihovu ulogu u odbrani i izgradnji današnje Bosne i Hercegovine. Imati na umu njihovu i našu borbu za današnju Bosnu i Hercegovinu. Upravo to nam treba biti vodilja u daljnjoj, zajedničkoj borbi za bolju i prosperitetniju domovinu, rekao je gradonačelnik Dervišagić.

Izaslanik Muftije tuzlanskog Sead ef. Seljubac je na primjeru braće Habila i Kabila govorio o onima koji neprestano žele ono što nije njihovo i onima koji su primorani da se brane.

– Bosna i Hercegovina je jedna lijepa zemlja ali je stalno morala da se brani i obrani ono što je njeno. I u ovoj zadnjoj agresiji, pokazalo se da su je odbranili oni za koje se najmanje očekivalo da će je braniti. Vjerujemo da će tako biti i u budućnosti. Da će uvijek Bosna imati one hrabre koji će stati na njene granice i odbiti svaku vrstu agresije, kazao je Sead ef. Seljubac.

Okupljeni na Banderi prisjetili su se šehida koji su ugradili svoje živote u temelje domovine ali i odali poštovanje herojima Bosne i Hercegovine, borcima koji su pokazali veliku hrabrost i odlučnost u odbrani svoga kraja i domovine.

Ovom događaju prisustvovali su brojni stanovnici Gradačca i okoline. “Dovi za domovinu” prisustvovali su i gosti iz Konjica te članovi kulturno-umjetničkog društva “Zambak” iz Mediđe Donje. Iz Gradačca su do “Ljiljana” pješačili članovi Planinarskog sportskog društva “Gradina”.

Radio Gradačac / Video: RTV TK