Nesavjesni građani i danas nastavljaju sa bacanjem kurbanskih ostataka

Čitateljka portala source.ba iz ulice Butilska koja je nalazi u sarajevoskoj općini Novi Grad poslala nam je fotografiju na kojoj se vide ostaci kurbanskih kožica i ostataka bačenih u kontejnere.

“Sama slika presječene glave životinje izaziva zgražavanje, strah, čin divljaštva i totalno je u suprotnosti sa činom Kurban bajrama i propisima koje on sa sobom nosi. Velika je opasnost koji ovaj nepropisni način odlaganja ostataka zaklane životinje moze izazvati. Sve i da je životinja potpuno zdrava, njeno meso se raspada na ovako visokim temperaturama, stvaraju se bolesne bakterije”, izjavila je za naš portal uznemirena čitateljka (identitet poznat redakciji- source.ba).

Čitateljka smatra da je i pored velikog alarmiranja građana od strane medija, nejasno je zbog čega pojedinci nastavljaju sa ovom praksom.

“Slijeću muhe i prenose ih u naše domove, miševi su uvijek oko kontejnera, psi lutalice. I eto bolesti svuda oko nas. Zašto? Toliko se o svemu tome piše i govori, ali pojedincima kao da je zastor i na očima i na ušima. Nije ih briga za druge, ali ne znaju da ovako ne brinu ni za sebe”, riječi su čitateljke – prenosi source.ba

Prema tradiciji islama, običaj je da se ostaci kurbana (crijeva, unutrica) zakopaju u zemlju, a nikako ne smiju da se bacaju ili daju životinjama.

Odbacivanje u okoliš je zakonom zabranjeno i sankcionira se u skladu s odredbama Zakona o veterinarstvu BiH novčanom kaznom od 430 KM a kako bi se spriječile eventualne štetne posljedice po zdravlje ljudi i okoliš. 

tkportal.ba / source.ba