Obilježena 29. godišnjica od osnivanja SDA u Tuzli

Gradski odbor SDA Tuzla je u ponedjeljak 05.avgusta u hotelu Mellain svečanom sjednicom obilježio 29. godišnjicu od osnivanja SDA u Tuzli. Sjednici su prisustvovali brojni članovi Stranke, među kojima su osnivači, nekadašnji predsjednici mjesnih odbora, članice Asocijacije žena, Asocijacije Fatma, članovi Asocijacije mladih, rukovodstva SDA sa svih nivoa, premijer FBIH Fadil Novalić, premijer TK Denijal Tulumović, a počasni gost bio je predsjednik SDA BiH i predsjedavajući Doma naroda PS BiH Bakir Izetbegović.

Predsjednik Povjereništva GO SDA Tuzla doc.dr. Salko Bukvarević je čestitao osnivačima i članovima 29. godišnjicu Stranke.

Naglašeno je da je SDA i na čelu svih pozitivnih procesa kada je riječ o integraciji BiH u porodicu evropskih naroda i NATO Savez.

Bukvarević je istakao da je SDA u Tuzlanskom kantonu preuzela formiranje vlasti nakon što to SDP nije uspio. On je naveo da očekuje da će Vlada TK u sinergiji sa Federalnom vladom raditi na projektima koji će građene Tuzle, Sarajeva, Zenice i svih ostalih gradova približavati jedni drugima.

Amir Fazlić, predsjednik Povjereništva Kantonalnog odbora SDA TK prisjetio se u svom obraćanju da se prije godinu dana pričalo o problemima Kantonalnog odbora dok je evo za godinu dana pobijedio timski rad. “Dosta je patriota u TK iako smo ovdje imali najtežu izdaju – poručio je Fazlić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao da su teške tri decenije iza ove stranke u Bosni i Hercegovini, ali i Tuzli.

“Mislim da je SDA imala odgovore na sva teška pitanja koja su iskrsnula u te tri decenije. Otvorili smo demokratske procese, stali u kraj jednopartijskom sistemu, vratili ponos i identitet Bošnjacima. Vratili smo jezik, a faktički organizovali i odbranu BiH”, poručio je Izetbegović. 

Kako je naveo, članovi SDA su nakon rata brinuli o stotinama hiljada ranjenih, porodicama koje su ostale bez hranitelja te pravili državu sa onima koji je ne vole.

“SDA Tuzla je bila dio svega toga, ona je radila na lokalnom nivou i radila je dobro. Pomalo je čudno da SDA nema bolju podršku u Tuzli, to je jedan poseban fenomen. Naš ministar Salko Bukvarević je branio BiH, bio dobar borac, imao je ogroman doprinos za donošenje zakona o borcima, mislim da treba više cijeniti takve ljude – naglasio je Izetbegović.

Svečanoj sjednici su prisustvovali i premijer Tuzlanskog kantona gospodin Denijal Tulumović, i premijer FBiH gospodin Fadil Novalić. 

Program Svečane sjednice Gradskog odbora SDA Tuzla je svojim nastupom upotpunio Armin Muzaferija kao i glumac Irfan Kasumović.

U povodu obilježavanja 29. godišnjice postojanja i rada Gradskog odbora SDA Tuzla delegacija Stranke je obišla mezare nekadašnjih predsjednika SDA u Tuzli rahmetli Fuada Hadžiavdića, r.Kasima Muminhodžića i r.Šefika Fike Azapagića gdje je proučila Fatihu i položila cvijeće.

U popodnevnim satima delegacija Povjereništva GO SDA Tuzla je sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem položila cvijeće na Kapiji.