Srebrenik: Džamiji u Rapatnici staroj blizu 200 godina vraćen nekadašnji sjaj

U džematu Rapatnica Medžlisa IZ Srebrenik okončani su radovi na sanaciji i restauraciji stare džamije koja je na brdu iznad Srebrenika izgrađena prije skoro 200 godina.

Na osnovu idejnog projekta srebreničkog arhitekte Samida Selimovića, ojačani su temelji jedne od najstarijih džamija u ovom kraju i postavljeni metalni prstenovi na vanjske zidove, čime je otklonjena opasnost od njenog urušavanja.

Prema riječima mjesnog imama Jasmina ef. Oštrakovića, u proteklih nešto više od 12 mjeseci zamijenjen je i dotrajali krov, a urađena je i nova fasada na unutrašnjim i vanjskim zidovima.

Zamijenjena je i kompletna stolarija, a temeljtio su restaurirani i drveni elementi u unutrašnjosti džamije i munara na krovu ovog vjerskog objekta, tako da je staroj džamiji kojoj je prijetilo urušavanje vraćen nekadašnji sjaj.

–„Prilikom izvođenja radova posebno se vodilo računa o očuvanju autentičnog izleda vjerskog objekta koji već skoro dva vijeka prkosi zubu vremena i svjedoči o tradicionalnoj bosanskoj arhitekturi.

Temeljitom rekonstrukcijom spriječili smo njeno urušavanje i sačuvali je  za neka buduća pokoljenja“, naglašava  Oštraković. Vrijednost komplentog projekta temeljite sanacije, uključujući i dobrovoljni rad vrijednih džemtlija, procjenejuje se na iznos od oko 30.000 maraka.

Uz donacije MZ Rapatnica i MIZ Srebrenik, sredstva su obezbijeđena iz dobrovoljnih priloga džematlija i donacija pojedinaca i privrednih kolektiva iz Srebrenika i okoline.

Prema usmenoj predaji koja se prenosila s koljena na koljeno, izgradnja džamije u Rapatnici počela je 1.830 godine, a svečano je otvorena dvije godine kasnije. Izgradnjom nove džamije naselje Rapatnica, koje je tada brojalo oko 50 domaćinstava, odvojilo se od džemata Donji Moranjci, a u sastav novoformiranog džemata ušlo je i naselje Brda s oko 20 domaćinstava.

Građena je u bosanskom stilu s prozorima na kojima su bili demiri i munarom visokom 28 metara koja ima osnovu na tavanu objekta. Na svim stranama dominira veliki broj prozora, zahvaljujući kojima je izuzetno dobro osvijetljena unutra, a u njenoj unutrašnjosti pažnju plijene mihrab, mimber od fino rezbarenog drveta, stubovi s ugrađenim ornamentima i ograda mahfila od drveta ukrašena rezbarijom.

Prema saznanjima efendije Oštrakovića, renovirana je dva puta, i to 1936 i 1963. godine, a zahvaljujući pažnji restauratora, zadržala je svoj autentični izgled. U staroj džamiji u Rapatnici namazi su se obavljali od 1.832. do 2006. godine, kada je otvorena nova džamija. Nakon svečanog otvaranja koje je planirano za početak narednog mjeseca, u staru džamiju smjestit će se biblioteka ovog džemata, a u njoj će se povremeno obavljati džuma namaz i ostali vjerski obredi.

tkportal.ba / radiosrebrenik.ba

Pratite nas na FACEBOOKU klikni ovdje