Zbog globalnog zagrijavanja 200 svalbardskih sobova uginulo od gladi

Prema norveškim istraživačima, zbog klimatskih poremećaja ove bi zime od gladi mogao uginuti rekordan broj sobova!

Na norveškom otočju Svalbard u Arktičkom oceanu pronađeno je oko dvije stotine uginulih svalbardskih sobova (Rangifer tarandus platyrhynchus). Norveški polarni institut je u ponedjeljak objavio da je razlog pomora ovih nesretnih životinja glad, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Neuobičajeno visok broj uginulih životinja posljedica je klimatskih promjena koje se osjećaju i na Svalbarskom otočju, objasnili su u Norveškom polarnom institutu. Leševe životinja uginulih od gladi tijekom protekle zime pronašli su istraživači tijekom provođenja godišnjeg mapiranja populacija sobova na ovom otočju, smještenom oko 1.200 km od Sjevernog pola.

Voditeljica projekta, Åshild Ønvik Pedersen, ovu „vrlo visoku stopu smrtnosti“ pripisuje posljedicama globalnog zatopljenja, koje se prema klimatolozima na Arktiku događa dvostruko brže nego u ostatku svijeta.

„Klimatske promjene uzrokuju mnogo više kiše“, rekla je Pedersen za francusku novinsku agenciju AFP. „Kiša pada na snijeg i formira sloj leda na tundri što znatno otežava hranjenje ovih životinja“, objasnila je Pedersen.

Sobovi se zimi uglavnom hrane lišajevima koje pronalaze kopitima ispod snijega. Međutim, česta izmjena snijega i kiše te topljenja i zamrzavanja vode mogu stvoriti jedan ili više neprobojnih slojeva leda koji životinjama uskraćuju hranu.

Prema istraživačima, u četrdesetak godina praćenja populacije svalbardskih sobova sličan stupanj smrtnosti zabilježen je samo jednom i to tijekom zime 2007./2008.

„Ovako visoka smrtnost također je posljedica naglog porasta broja sobova u norveškom arhipelagu jer se njihov sve veći broj mora natjecati za hranu na istim pašnjacima“, kaže Åshild Ønvik Pedersen. Prema Norveškom polarnom institutu, broj sobova se u Svalbardu od 1980-ih udvostručio i njihova populaca danas broji oko 22.000 jedinki.

POVEZANO: