Dva inžinjera, Semir i Redžo biciklima za tri dana iz Graca do Gračanice

Putovanja biciklom postaju sve popularniji vid odmora za mnoge entuzijaste. Njemci, Austrijanci i mnogi drugi zapadni Evropljani to čine već godinama.

I u Bosni i Hercegovini se sve više ljudi odlučuje na biciklističke ture čemu svjedoči sve veći broj biciklista sa ozbiljnom opremom na lokalnim putevima.

Na takav jedan put iz Graca su u nedjelju krenula dva inženjera, jedan mašinstva a drugi elektrotehnike, Semir Hodžić iz Doborovaca i Redžo Muratović iz Gornje Orahovice.

“Svako putovanje je jedinstvena i neponovljiva avantura. Čelična volja, dobar bicikl, 20-ak kg opreme dovoljni su za nezaboravnu avaturu. Sam put nije nimalo lagan, ipak se radi o skoro 500 km. Dnevno smo vozili oko 12 sati po kiši i jakom suncu uz kraće pauze za odmor” kaže Semir.

Redžo dodaje da je za putovanje biciklom najvažnija volja uz ozbiljne pripreme i kvalitetno planiranje.
“Za ovakav jedan put su potrebne dobre pripreme, što fiziče, što psihičke. Mi smo se za ovaj put pripremali godinu dana. Kada su vremenski uslovi dozvoljavali jednom sedmično smo vozili rutu Grac – granica sa Slovenijom ili Grac – Maribor a zimi smo kondiciju odžavali u teretani.” objašnjava Redžo.

Imaju par savjeta za sve ljubitelje bicikla i avanture koji se odluče za ovakav jedan put – dobro isplanirajte put, ne forsirajte se, vozite onako kako vam najbolje odgovara. Jedno važno pravilo biciklizma kaže: “Ako se čini da ne možeš, onda najvjerojatnije ne možeš”.

Na kraju ćete svatiti da nije bitan cilj nakon 100, 200, ili 500 predjenih kilometara nego putovanje. Nova mjesta, sport, sloboda kretanja i ugodno društvo – to je ono što će obilježiti putovanje.

Drugi čitaju: