Živinice: Rastao broj radnih mjesta, prihodi i dobit

Grad Živinice trenutno je drugi po razvoju privrede u Tuzlanskom kantonu a prije dvije godine bio je na petom

Pregled finansijskog poslovanja privrednih društava ukazuje da živinička privreda u posljednje tri godine bilježi rast radnih mjesta, rast prihoda i neto dobiti. Grad Živinice u proteklom periodu karakteriše pozitivan trend po pitanju kako cjelokupnog razvoja, tako i ekonomskog rasta, sadržano je u Informaciji o rezultatima poslovanja privrednih društava na području Grada Živinice za 2018. godinu koju je na prijedlog gradonačelnika Samira Kamenjakovića Gradsko vijeće Živinice razmatralo na sjednici održanoj 17. jula 2019. godine

Uprotekle dvije godine ukupan prihod od prodaje porastao je za oko sto miliona KM, a izvoz robe povećan za trideset miliona maraka.

“Naša postavljena referenca koju smo željeli ostvariti je bila sto miliona, ali poslije završnih rezultata dobili smo činjenicu da smo prevazišli ta očekivanja. S obzirom na to da smo smo uredili poslovnu zonu Grada Živinice, izmijenili procedure izdavanja građevinskih i urbanističkih dozvola, otvorili Centar za biznis gdje za dva sata izdajemo Dozvole za obrt, mi smo pojednostavili procedure ulaganja, te time napravili brend ulaganja u Grad Živinice. Izbrendirali smo se do te mjere da imamo jako puno potencijalnih ulagača, a o tome nam govori statistički podatak da je u 2018. godini otvoreno 13 novih kompanija, a samim tim je zaposleno šesto građana Grada Živinica. Danas imamo preko hiljadu novozaposlenih za dvije godine u realnom sektoru. Ukoliko uzmemo u obzir zapošljvanje građana u svim sektorima to je negdje oko hiljadu i po građana u intervalu od dvije godine”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Sve se to reflektovalo i na Budžet Grada Živinice, koji je prije dvije godine iznosio oko 17 miliona maraka a danas 24 miliona KM.