Zatvaranje osnovnih škola u Tuzlanskom Kantonu. Pogledajte koje škole su u pitanju

Trend smanjenja broja učenika u osnovnim školama Tuzlanskog kantona je nastavljen. Rezultat toga je zatvaranje pojedinih područnih škola i proglašenje prosvjetnih radnika tehnološkim viškom. Nadležni tvrde da neće ostati bez zaposlenja. Međutim, iz Sindikata upozoravaju da se smanjuje i broj radnih mjesta na konkursima.

Nakon što su ostala samo tri učenika, Područna škola „Bistarac Donji“ je zatvorena, a prostor predat Udruženju na korištenje. Slična situacija je i u u mnogim drugim školama.

Elmir Tukić, ministarstvo obrazovanja TK

“Područne škole u Raskršću u Dubravama, područne škole „Grivice, škole u Srednjoj Lipnici, unazad tri-četiri godine zapravo produkt nedostataka broja učenika. To su one škole koje su od centara općina izuzetno udaljene.”

U prosjeku, godišnje u prve razrede bude upisano oko 200 učenika manje. Trend smanjenja primijetan je i u školi u Lipnici, gdje je prije 10-tak godina taj broj bio duplo veći.

Suzana Ostojić, nastavnica engleskog jezika u OŠ Lipnica

“Roditelji ponekad upisuju učenike i u neke gradske škole, međutim zadnjih godina čitave porodice se preseljavaju u druge zemlje i zbog toga učenici odlaze iz naše škole.”

Zbog smanjenja odjeljenja, ove godine tehnološkim viškom je proglašeno 177 prosvjetnih radnika. Formirane su Komisije za zbrinjavanje uposlenika, međutim šta je sa onima koji nisu u stalnom radnom odnosu?

Sumedin Kulović, predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja TK

“Što se tiče konkursa za radnike koji čekaju nakon našeg postupka zbrinjavanja posao, tendencija je smanjenja broja tih radnih mjesta. Čak štaviše, imate problem u predmetnoj nastavi gdje nastavnik, da bi skupio normu, mora ići u tri, četiri ili čak pet škola.”

Iz Pedagoškog zavoda ističu da stanje nije alarmantno

Nikola Čića, direktor Pedagoškog zavoda TK

“Djece će uvijek biti na ovim prostorima i onaj ko je kvalitetan radnik, uvijek će ostati u školstvu i raditi. Naravno, situacija jeste malo zabrinjavajuća, ima određene segmente gdje bi trebali sjesti, osmisliti strategiju obrazovanja na području Tuzlanskog kantona u sljedećih pet-deset godina.”

I ova škola u Lipnici je nekada brojala na desetine učenika, a danas je to samo napušteni objekat. Šta će biti sa nastavnicima koji rade na određeno vrijeme, nemaju stalni radni odnos, vrijeme će pokazati.

bhrt.ba/tkportal.ba