Tuzlanka Esmeralda Zejnilović: Želim ostati u BiH, biti uspješna žena i socijalna radnica

Nakon završetka gimnazije, ova mlada Tuzlanka je odlučila upisati socijalni rad, jer u tom zanimanju vidi priliku da pomogne ljudima oko sebe. Obrazovanje smatra moćnim oružjem čijim posredstvom svaki čovjek može postati nosilac promjena, čak i u Bosni i Hercegovini koja bilježi veliku stopu nezaposlenosti

Nakon što je završila Gimnaziju „Meša Selimović“ u Tuzli, Esmeralda Zejnilović je bila odlučna u namjeri da nastavi obrazovanje. Kao svoje buduće zanimanje, Esmeralda je odabrala socijalni rad i trenutno je studentica prve godine ovog odsjeka na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Tokom pohađanja osnovne škole, Esmeralda je bila više fokusirana na kreativne radionice i priredbe, od kojih su mnoge vezane za obilježavanje Svjetskog dana Roma.

„U osnovnoj školi sam bila posvećena pisanju pjesama, učestvovala sam u brojnim priredbama i mnogim radionicama koje su predvodili nastavnici povodom svečanosti vezanih za Svetski dan Roma. Takođe, uz pomoć nastavnika organizovali smo hor koji je okupljao mlade svih nacionalnosti i zajedno smo nastupali“, rekla je Esmeralda.

Nakon završetka gimnazije, ova mlada Tuzlanka je odlučila upisati socijalni rad, jer u tom zanimanju vidi priliku da pomogne ljudima oko sebe. Obrazovanje smatra moćnim oružjem čijim posredstvom svaki čovjek može postati nosilac promjena, čak i u Bosni i Hercegovini koja bilježi veliku stopu nezaposlenosti.

„Volim pomagati ljudima i humanost smatram jednom od svojih osnovnih osobina. Socijalni rad me zainteresovao, jer se bavi međuljudskim odnosima, riješavanjem socijalnih problema i pomaganjem ljudima koji se nađu u stanju socijalne potrebe“, objasnila je naša sagovornica.

Podršku u Esmeraldinom obrazovanju u srednjoj školi pružio je Romski obrazovni fond(REF). Pored novčanog iznosa, dostupni su joj bili mentori i tutori, koji su joj pomogali oko polaganja eksterne mature i pripremanja prijemnog ispita. Kao studentica, aplicirala je ponovo za stipendiju i trenutno čeka ishod konkursa.

O diskriminaciji koju je doživljavala tokom školovanja, Esmeralda nema mnogo za reći, jer kako ističe, nije se susretala s njom, niti od strane profesora, kao ni od učenika.

„Ja iskreno nisam doživjela diskriminatoran odnos tokom svog obrazovanja. Međutim, u nekim školama je diskriminacija romskih učenika itekako izražena. Mnoge učenike profesori manje vrijednuju, a drugi učenici ih izbjegavaju, jer ih ne žele imati kao prijetelje zbog predrasuda. Ipak mislim da je diskriminacija prema Romima u obrazovanju sve manja i manja. Učenici se druže, komuniciraju, a nastavnici tretiraju sve učenike jednako“, objasnila je Esmeralda.

Tokom školovanja ističe da nije imala uzora, već su joj motivacija bili roditelji koji su se zalagali za njeno školovanje.

O tome kako vidi sebe u budućnosti, Esmeralda je rekla: „Sebe vidim kao uspješnu ženu, socijalnu radnicu i naravno u Bosni i Hercegovini.“

(portal-udar.net)