Edin Delić i Enver Bijedić isključeni iz SDP-a

Kako saznaje portal sodalive.ba, Predsjedništvo je iz SDP-a danas isključilo Edina Delića i Envera Bijedića zbog nestatutarnog djelovanja i kršenja odluka Glavnog odbora, Predsjedništva i Kongresa.

Na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u četvrtak je donesena odluka da zbog  kršenja Statuta,  odluka Kongresa i Glavnog odbora SDP-a iz partije budu isključeni Enver Bijedić i Edin Delić, saznaje TIP.

Podsjećamo, Bijedić i Delić su protivno odlukama organa partije formirali  vlast u Tuzlanskom kantonu sa strankom SDA. Iz istog razloga su ranije iz SDP-a isključeni poslanici Žarko Vujović i Husein Tokić, kao i ministri u Vladi TK Sulejman Brkić i Mustafa Šakić.

Na sjednici je razmatrana aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, kao i o daljnji koraci u radu partije.Predsjedništvo SDP BiH osvrnulo se na aktuelnu političku situaciju, koja je ocijenjena katastrofalnom, prvenstveno zbog toga što ni nakon devet mjeseci od održanih opštih izbora u BiH nije formirana vlast na federalnom i državnom nivou. Vlast, osim u nekoliko kantona, ni na ostalim nivoima ne funkcioniše, dok se ni u Predsjedništvu BiH ne mogu dogovoriti oko ključnih stvari bitnih za interese Bosne i Hercegovine.

“Očigledno je da je cilj SDA-HDZ-SNSD koalicije bio da preuzmu kontrolu nad domovima parlamenata i tako blokiraju sve procese formiranja vlasti. Ne treba ni zaboraviti činjenicu da zahvaljujući SDA-u, HDZ i SNSD imaju potpunu kontrolu nad državnim Domom naroda, što proces formiranja vlasti dodatno otežava”, saopćeno je iz SDP-a.

Članovi Predsjedništva SDP-a posljednji sastanak Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, na kome je ponovno iskazana nikad zaustavljena hemija između SDA i HDZ, ocjenjuju kao predstavu za javnost, pogotovo dio koji se odnosio na stanje u mostarskom Aluminiju.

Predsjedništvo SDP BiH je dalo podršku radu organa koji su u proteklom periodu pokazali da ključne odluke i principi SDP-a ne mogu biti dovedeni u pitanje zbog nezaježljivih ambicija određenih pojedinaca i njihovih dogovora sa nacionalističkim strankama, a sve zbog ostvarivanja ličnih finansijskih interesa.

(TIP/Autor: Adis Jašarević)