Iza hrvatskog vojnika ubijenog u Afganistanu ostali sinčić i supruga

Briški je rođen 1992. godine. U sistemu Hrvatske vojske bio je, kako piše “Jutarnji list“, pet godina, a misija u Afganistanu bila mu je prva međunarodna misija. Bio je pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u NATO misiji podrške miru Resolute Support u Afganistanu. Tamo je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga.

Briški je bio oženjen, a ima i sinčića koji je tek napunio godinu dana. Stanovali su s njegovim roditeljima i sestrom u Sesvetama.

Poginuo je od teških povreda glave zadobivenih rano jutros tokom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu. Nakon stradavanja mu je pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine povreda u bolnici je preminuo.

Uz Briškog su u ovom napadu talibana ranjena još dva hrvatska vojnika. Oni su teško povrijeđeni, no nisu u životnoj opasnosti. Jedan je zadobio prijelom bedrene kosti, a drugi ima povrijeđenu ruku. Druga dvojica stradalih vojnika su iz Osijeka i Vinkovaca. Jedan od njih je 1987. godište i u sistemu Hrvatske vojske je već 12 godina, a treći stradali vojnik je također 1992. godište, a on je u sostemu HV-a također 5 godina rekao je ranije danas ministar Damir Krstičević.

U MORH-u su istakli da su sva trojica prošli svu potrebnu obuku za operacije u kojima učestvuju u Afganistanu te su imali svu propisanu i zaštitnu opremu.

{$excerpt:n}