GRADAČAC: U petak otkrivanje biste Josipu Brozu Titu

U povodu obilježavanja 27. jula – Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u Gradačcu će biti održan svečani program. Udruženja antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata Gradačac će u petak 26. jula 2019. godine u gradskom parku obilježiti 78. godišnjicu od ustanka protiv fašizma. Ceremoniji će prisustvovati brojni gosti iz Bosne i Hercegovine i susjedne Hrvatske.

Predstavnici Udruženja „Sehara” će prisutne podsjetiti zašto 27. juli predstavlja jedan je od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u istoriji bh. naroda i građana. Dan je to kada su 1941. godine ovdašnji narodi započeli oružanu borbu protiv okupatora i državnih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata.

Obilježavanje Dana ustanka naroda i naordnosti Bosne i Hercegovine počinje u 11 sati polaganjem cvijeća na spomenik-kosturnicu poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora u II svjetskom ratu 1941-1945. godine. Zvanične delegacije će položiti cvijeće na Centralno spomen obilježja šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine kao i biste u gradskom parku.

Na svečan način bit će otkrivena bista Josipu Brozu Titu, državniku, vojskovođi i revolucionaru. Bista se otkriva na inicijativu članova UABNOR Gradačac.

Josip Broz Tito smatra se jednom od najvažnijih ličnosti 20. vijeka i uopće historije na prostorima bivše Jugoslavije. Bio je lider Komunističke partije Jugoslavije od 1937. do 1980, vođa Narodnooslobodilačke borbe naroda Jugoslavije od 1941. do 1945, te doživotni predsjednik Socijalističke federativne republike Jugoslavije od 1953. do 1980. godine.

Jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih, pokreta koji je u toku Hladnog rata predstavljao 55 posto stanovništva zemlje, većinu vlada na svijetu i skoro dvije trećine članica Ujedinjenih nacija.

Na njegovoj sahrani bilo je prisutno 209 delegacija iz 127 država svijeta. Titova sahrana se smatra najvećim pogrebom nekog državnika u svjetskoj historiji. Mnoge ulice, trgovi, obrazovne i kulturne ustanove kao i gradovi nosili su ime Josipa Broza nakon njegove smrti.

Danas, četiri decenije od njegove smrti, mnogi spore njegov značaj i kritikuju njegovu vladavinu iskazujući o njemu i njegovom režimu suprostavljeno mišljenje. Za jedne je vladavina maršala i doživotnog predsjednika zlatno doba socijalističkog perioda, dok je za druge Josip Broz jedan od najvećih diktatora i zločinaca.

Ustanak naroda Bosne i Hercegovine najprije je podignut u Drvaru i 27. jula 1941. godine ovaj grad kao i Bosansko Grahovo su oslobođeni od fašista. Od tog datuma, naredne četiri godine postojao je samo jedan cilj – oslobađanje domovine od okupatora i domaćih izdajnika.

Sa područja gradačačke općine aktivno je u Narodno-oslobodilačkoj borbi od 1941. do 1945. godine učestvovalo 1005 borca svih nacionalnosti. Bili su borci 6. Istočno-bosanske brigade, 15. Majevičke, 18. Hrvatske brigade, 2. Krajiške i Slavonske brigade, 16. Muslimanske brigade i Posavsko-trebavskog partizanskog odreda.

Njih 315 ugradilo je svoje mlade živote u temelje slobode i borbe protiv fašizma. U borbama za Gradačac i oko Gradačca poginlo je 45 boraca iz drugih partizanskih jedinica a 70 je žrtava fašističkog terora. U borbama za Gradačac i okolinu poginula su dva narodna heroja: Vojko Milovanović i Pero Bosić. Sa gradačačkog područja bilo je 16 nosilaca „Partizanske spomenice 1941.“.

Radio Gradačac