Tuzlanski kanton dobio novu Vladu

Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade Tuzlanskog kantona usvojen je na hitnoj sjednici Skupštine TK sa 19 glasova ZA, šest PROTIV i seda SUZDRŽANIH, te je Tuzlanski kanton zvanično dobio novu Vladu na čelu sa premijerom Denijalom Tulumovićem.

Devet mjeseci nakon izbora formirana je Vlada na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem (SDA).

Kako je na današnjoj sjednici rekao Tulumović, prioritet će biti stavljanje prirodnih, intelektualnih i svih drugih resursa u cilju razvoja privrede, stvaranje preduslova za nova radna mjesta, strane investicije, te ubrzanje razvoja energetskog sektora, stabilizacija rudnika.

Istakao je da će briga o mladima će biti prioritet Vlade TK.  

– Preuzimanje funkcije kantonalnog premijera za mene je privilegija, ali i čast te odgovornost. Prihvatio sam ovo s ciljem da uradim sve što je moguće kako bih Tuzlanski kantom učinio mjestom dobrog življenja – poručio je Tulumović.

Skupštinsku većinu od 19 ruku u Tuzli imaju SDA (9), DF (3), SBB (2), Stranka za BiH (2), PDA (1) te dva zastupnika koji su isključeni iz SDP-a zbog dogovaranja formiranja vlasti s SDA, a riječ je o Žarku Vujoviću koji je i predsjednik Kantonalne skupštine te Huseinu Tokiću. 

Iz SDA novi ministar kulture, sporta i mladih je Srđan Mićanović, Suad Mustajbašić predvodi Ministarstvo finansija, Fahreta Brašnjić je nova ministrica obrazovanja i nauke, dok je Elvir Herčinović ministar pravosuđa i uprave.

SBB ima dva ministra. Pravnik Elvir Rožnjaković iz Kalesije je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša, dok je magistar elektrotehnike Edin Buševac ministar trgovine, turizma i saobraćaja.

Ministri DF-a su Dajana Čolić (Ministarstvo zdravstva), a Elvir Mujkanović je ministar za boračka pitanja. 

U skupštinskoj većini su Žarko Vujović i Husein Tokić koji su isključeni iz SDP-a zbog dogovora o koaliciji s SDA, ali su ovoj grupi pripala dva ministarstva, odnosno poljoprivrede i unutrašnjih poslova.

Raspušteni Kantonalni odbor SDP-a je donio odluku da se kao ministar unutrašnjih poslova nađe Sulejman Brkić, a Mustafa Šakić kao ministar poljoprivrede.

Dva ministarstva su pripala i Stranci za BiH, a njihovi su ministra rada, socijalne politike i povratka Admir Hrustanović i ministar privrede Asmir Hasić.