Glavni odbor SDP-a smijenio Edina Delića i uveo Povjereništvo u OO SDP Lukavac!

Politika grupacije istomišljenika okupljenih oko Envera Bijedića i Edina Delića doživjela je po svemu sudeći veliki poraz u Tuzlanskom kantonu. Iako su samo prije nekoliko dana na konferenciji za novinare u Tuzli najavljivali da će im se, pored poslanika Žarka Vujovića i Huseina Tokića, pridružiti  i drugi  poslanici iz Kluba SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona u vlasti sa strankom SDA, to se nije dogodilo.

Podsjećamo, Bijedić je samouvjereno tvrdio da nije konačan broj od dva zastupnika u Skupštini TK  koji će podržati koaliciju sa SDA u Tuzlanskom kantonu. ˝Biće ih više. Mislim da će prvi test biti kada se u Skupštini TK bude glasalo za sastav nove Vlade. Tada će se javno vidjeti da li je taj broj konačan ili nije. Gradska organizaciju u Gračanici čvrsto stoji iza svog zastupnika u Skuptini TK i jednoglasno su izglasali da poslanik Sead Gazibegović provede odluku Kantonalnog odbora da uđemo u vlast na Tuzlanskom kantonu˝, rekao je Bijedić.

Na hitnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u subotu je imenovana nova Vlada Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom prof. dr. Denijalom Tulumovićem iz SDA. Za imenovanje Vlade glasalo je 19 poslanika, među kojima Žarko Vujović i Husein Tokić.

Kako TIP saznaje, Glavni odbor SDP-a BiH jednoglasno je smijenio Edina Delića sa funkcije predsjednika Općinske organizacije SDP-a Lukavac i donio odluku o uvođenju Povjereništvau ovu lokalnu organizaciju. U sastav Povjereništva, između ostalih,  su imenovani istaknuti SDP-ovci iz Lukavca:  prof.dr.Edhem Muftić, mr. Munib Efendić, Zlatan Čufer, Mirela Memić.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je prije početka konstituirajuće sjednice Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH kazao novinarima  da raskola u SDP-a u Tuzlanskom kantonu nema, te da su SDP-u ostali SDP-ovci. ˝Oni koji su smatrali da ne trebaju biti dio priče SDP-a su izabrali da sarađuju sa SDA. Ne možemo govoriti o nekom raskolu ako od 10 zastupnika dva se odluče da budu dio parlamentarne većine sa SDA i SDA-ovim partnerima˝, izjavio je za Fenu Nikšić.

Dodao je da su se oni koji podržavaju vlast sa SDA “sami diskreditovali i pokazali gdje im je mjesto“. ˝Pa ne možete sjediti na dvije stolice nikako. Oni koji su odabrali da budu dio priče sa SDA, bilo da je podržavaju, bilo da daju ministre, bilo da glasaju za to, ne mogu biti dio priče SDP-a. To je njihovo opredjeljenje˝, istakao je Nikšić. Upitan u vezi sa Enverom Bijedićem, odgovorio je da je on “već otišao praktično iz SDP-a i zvanično će se to vidjeti vrlo brzo“.

izvor: tip.ba