Iz Sanskog mosta ispraćeno 86 zelenih tabuta sa prijedorskim žrtvama

Porodice, rodbina i prijatelji na rukama su prenijeli tabute iz hale Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu do kamiona koji su potom krenuli prema Vedrom polju u Hambarinama, gdje će sutra biti klanjana kolektivna dženaza za 86 žrtava.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci uglavnom ekshumirani na Korićanskim stijenama.

Tabuti u kojima se nalaze nekompletni posmrtni ostaci 86 žrtava na putu su da nađu smiraj nakon skoro 27 godina traganja za njihovim kostima. Porodice su ranije danas stigle u Šejkovaču kako bi se oprostile od najmilijih.

Tabuti će večeras ostati na Vedrom polju, pored Prijedora, gdje će sutra biti klanjana kolektivna dženaza-namaz.

Najmlađe žrtve koje će sutra biti ukopane su mladići koji su u momentu kada su ubijeni imali svega 19 godina: Samir (Sadika) Garibović, Emir (Kemala) Đonlagić i Suad (Mehe) Kljajić. Suad će biti ukopan zajedno sa svojim ocem Mehom.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Bećir (Adema) Bešić, rođen 1931. godine.

Ove godine konačni smiraj će naći otac i sin Hajrudin i Jasmin Elezović, braća Edin i Emir Elezović te Fahrudin Elezović.

Zajedno će ukopani biti i otac i sin Šerif i Zafir Bajrić te braća Zulić – Mirsad i Suad, braća Jakupović – Armin i Dedo, braća Grabić – Mustafa i Vejsil, te braća Sivac – Nedžad i Edin.

Nakon kolektivne dženaze, posmrtni ostaci žrtava bit će ukopani u različitim mezarijima, a u skladu sa željama njihovih porodica.

Najveći broj žrtava, njih 68, bit će ukopan u Šehidskom mezarju Kamičani. Ostali će biti ukopani u Šehidskim mezarjima Čarakovo, Hambarine, Bišćani, Skela, Rizvanovići te Šehidskom mezarju Dabovci u Kotor Varoši.

Izvor: Anadolu Agency (AA)